Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi standarde UE, obligatorii în construcții. Obligațiile pe care parlamentarii europeni vor să le introducă

Politicile europene în sectorul construcțiilor devin mai dure în efortul de a reduce consumul de energie și nivelul emisiilor generate de clădiri.

Astfel, o serie de obligații suplimentare pentru dezvoltatorii imobiliari vor intra în vigoare, în toate țările UE.

Noua lege care ar fi implementată pe întregul teritoriu al Uniunii Europene ar urma să intre în vigoare peste cinci ani, adică în 2028.

Parlamentul European a adoptat rezoluția cu 343 voturi pentru, 216 împotrivă și 78 abțineri. Eurodeputații vor începe negocierile cu Consiliul pentru a conveni asupra formei finale a proiectului de lege, potrivit startupcafe.ro.

Obligațiile pe care parlamentarii europeni vor să le introducă

-Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând cu 2028, cu excepția clădirilor noi ocupate, exploatate sau deținute de autoritățile publice, pentru care termenul ar fi anul 2026.

-Toate clădirile noi ar trebui să fie echipate cu tehnologii solare până în 2028, dacă acest lucru este posibil tehnic și fezabil economic. În cazul clădirilor rezidențiale care fac obiectul unor renovări majore, termenul ar fi anul 2032.

-Clădirile rezidențiale ar trebui să se încadreze cel puțin în clasa de performanță energetică E până în 2030 și D până în 2033, pe o scară de la A la G.

-Litera G corespunde unei proporții de 15 % care cuprinde clădiri cu cele mai slabe performanțe din parcul imobiliar național al unui stat membru.

-Clădirile nerezidențiale și publice ar trebui să atingă aceleași standarde până în 2027 și, respectiv, 2030.

-Îmbunătățirea performanței energetice poate lua forma unor lucrări de izolare sau de îmbunătățire a sistemului de încălzire.

-Ea ar trebui să fie efectuată atunci când o clădire este vândută sau supusă unei renovări majore sau, pentru clădirile închiriate, atunci când se semnează un nou contract.

-Statele membre vor stabili măsurile necesare pentru a atinge aceste obiective în planurile lor naționale de renovare.

Regulile nu se vor aplica în cazul monumentelor, iar statele UE vor putea decide să excludă și clădirile protejate pentru calități arhitecturale sau istorice speciale, clădirile tehnice, clădirile utilizate temporar, precum și bisericile și lăcașurile de cult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE