Sectorul IT pierde angajați în România. Marii angajatori își restrâng echipele și de vină nu este doar revoluția AI. Explicațiile unui expert

Mitul sectorului IT care înflorește de la un an la altul în România se destramă. A început sezonul disponibilizărilor. Nu mai puțin de 3 mii de oameni au ieșit din domeniu în ultimul an.

Cât de important este sectorul IT în România

  • 41% dintre angajați lucrează în top 10 companii
  • Sectorul contribuie cu 6% la PIB

Dacă în 2023 marile companii de tehnologie care activează în România aveau aproape 28 de mii de angajați, anul trecut numărul a scăzut la puțin sub 25 de mii, potrivit Termene.ro.

De altfel, cei mai mari 10 angajatori plătesc aproximativ 41% dintre persoanele care lucrează în România în domeniul IT, iar acest sector contribuie cu aproximativ 6% la PIB-ul României în fiecare an.

Câți angajați au fost concediați din companiile IT

  • Endava România – peste 1.000 de angajați
  • Amazon Development Center – aproximativ 350 de angajați
  • Vodafone Romania Technologies – aproximativ 100 de angajați

La o privire mai atentă vedem că liderul pieței, Endava România, a renunțat la peste o mie de oameni anul trecut, în timp ce Amazon Development Center a scăzut cu aproximativ 350 de posturi.

O excepție notabilă este Vodafone Romania Technologies, care și-a crescut echipa în 2024 cu peste 100 de angajați. Totuși, în 2025 am putea să vedem concedieri în masă în domeniul IT.

Cel mai mare angajator din județul Iași, Amazon, este pregătit să renunțe la 500 de oameni potrivit Ziarul de Iași.

Expert: „Nu putem să dăm vină doar pe inteligența artificială”

Euronews România: „A început deja revoluția inteligenței artificiale? Oamenii sunt înlocuiți, pe acest fond, în România? Sau altele sunt motivele pentru care marii angajatori din IT renunță la oameni?”

Doru Șupeală, consultant marketing: „Situațiile sunt foarte diferite și nu putem să dăm vină doar pe inteligența artificială, care are cu siguranță o contribuție în anumite sectoare. Cred că trebuie să înțelegem că valul acesta de concedieri, care a început în primăvară și continuă acum, nu este un început. Am avut acest fenomen și anul trecut și chiar la sfârșitul lui 2023 și cauzele sunt multiple. În situațiile pe care le menționăm acum recent - Amazon, Continental, Microsoft - lucrurile arată foarte diferit în cazul companiilor din industria de auto. Motivul? Concedierile au ca fundament principal situația dificilă a industriei auto europene, care a pierdut o cotă de piață semnificativă și care nu mai investește atât de mult în dezvoltarea de tehnologie, pentru că a pierdut competiția în zona de mașini cu propulsie electrică sau hibridă, cu competitorii din Asia și din America.

În cazul concedierilor de la Amazon, nu vorbim neapărat de oameni care lucrează în IT, așa cum îi percepem noi ca ingineri de software. Cei 500 care sunt în acest val, sunt oameni care lucrau în birourile Amazon din Iași, dar care lucrau la validarea informațiilor despre produse pe magazinul Amazon Global. Cumva, erau oameni care lucrau în administrarea unor informații, dar nu neapărat în construcția de software. Iar în cazul Microsoft, într-adevăr este vorba de ingineri software undeva la 140 până la 180, și acolo lucrurile arată diferit, pentru că aceste companii mari din topurile mondiale din când în când își fac reevaluarea operațiunilor și reduc sau închid unele din proiectele pe care le au, iar în cazul acesta este un val de concedieri care afectează 9.000 de oameni la nivel global la Microsoft, iar în România partea corespunzătoare acestui val este cota asta de 140-180 de oameni.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE