Peste 40.000 de angajați concediați, mai puține ieșiri la restaurant și note de plată mai mari cu 10%. Este avertismentul patronatelor din turismul românesc ca urmare a majorării TVA-ului de la 9% la 19% începând cu 1 august. Măsuri similare au fost luate în trecut și în alte țări europene și s-au concretizat în efectele enumerate anterior, spun specialiștii din domeniu.
Turismul românesc, în pericol: Concedieri și scumpiri, odată cu creșterea TVA
Noua modificare fiscală, prin care TVA-ul crește de la 9% la 19% de la 1 august, stârnește îngrijorare în rândul antreprenorilor. Cei din industria ospitalității prevăd un dezechilibru semnificativ în lanțul economic și social. Ei estimează o scădere a vânzărilor cu 15% și creșterea notelor de plată cu aproximativ 10%.
În analiză, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România avertizează că aproximativ 4.000 de unități se vor închide și peste 40.000 de angajați ar putea fi concediați. Presiunea fiscală ar putea împinge spre practici informale, cum ar fi neînregistrarea tranzacțiilor și reducerile acordate clienților care acceptă să nu primească bon fiscal.
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România a analizat impactul unor măsuri similare în alte state. În Grecia, în 2011, majorarea TVA-ului de la 13% la 23% a dus la creșteri de prețuri, scăderea vânzărilor, o evaziune fiscală mai mare cu 38% și mutarea afacerilor mici spre sistemul plăților cash. În Spania, o creștere de doar 2% a TVA-ului, în 2012, a dus la pierderea a 55.000 de locuri de muncă și a crescut munca la negru cu 12%.
Alte sectore afectate de creșterea cotei TVA ar fi sectorul imobiliar, cel agricol, domeniul cultural, inclusiv editurile și muzeele.
O decizie referitoare la creșterea TVA de la 19% la 21% ar putea fi luată în octombrie.
Expert: Majoritatea țărilor europene are un TVA diferențiat pentru Horeca față de cota generală
Daniel Mischie, membru în consiliul director HORA: „Mă uit la practica europeană și avem marea majoritate a țărilor europene cu un TVA diferențiat pentru Horeca față de cota generală. Mă uit la experianța Germaniei, care a majorat TVA-ul pentru Horeca și a închis foarte multe unități, iar de la 1 ianuarie 2026 revine la o cotă redusă de TVA. Mă uit la ce se întâmplă în Bulgaria. Au majorat TVA-ul și astăzi au probleme foarte mari pe linia Horeca.
Deci, industria Horeca este una fragmentată, cu foarte mulți jucători, în România - aproape 40.000 de jucători - unde sunt 200.000 de angajați și o cotă diferențiată de TVA, o cotă redusă de TVA, este necesară din acest punct de vedere. Potențiala modificare a TVA-ului va lăsa după urme în tot ceea ce înseamnă sectorul economic. În primul rând, investițiile în unități noi sau în renovări, practic, nu vor mai putea fi susținute. Să nu uităm că vânzările, în momentul în care vor crește taxele, nota de plată va crește exact cu dimensiunea noului TVA, atunci și vânzările vor scădea, ceea ce înseamnă că TVA-ul colectat nu va fi la cotele la care cei care fac calcule și le imaginează. O parte dintre unități, în special cele deținute de antreprenorii mici, în orașe, acolo unde totul este fiscalizat, estimăm că aproximativ 4.000 de unități vor închide.”, a precizat acesta, la Euronews.