Angajații din primării și din sectorul asistenței sociale vor fi astăzi în grevă de avertisment între 11:00 și 13:00, nemulțumiți fiind de măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru reforma administrațiilor locale.
Reprezentanții sindicatelor se întâlnesc de la ora 9 cu vicepremierul Dragoș Anastasiu pentru a discuta despre această situație. Dacă nu ajung la consens, ar putea declanșa o grevă generală de săptămâna viitoare.
Câte posturi vor păstra primăriile
Proiectul care vizează reforma administrativă obținut pe surse de Euronews România presupune reduceri de fonduri, concedieri și restructurări masive în administrația publică locală.
Măsurile sunt prezentate drept o reformă a capacității financiare a autorităților locale, dar ele afectează direct bugetele primăriilor și numărul de angajați. Haideți să trecem prin cele mai importante.
În documentul obținut de colegii mei se impune un număr maxim de posturi pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcție de numărul de locuitori. Astfel că, spre exemplu, într-o comună care are între 3.001 și 5.000 locuitori vor fi păstrate maximum 26 posturi.
În municipiile în care trăiesc între 200 de mii și 400 de mii de oameni, primăriile vor trebui să țină 630 de posturi ocupate.
Ce riscă primarii care nu se conformează
Potrivit proiectului, primăriile din toată țara vor avea la dispoziție 60 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi ca să își reducă numărul de angajați și să se încadreze în limitele impuse de Guvern, în funcție de câți locuitori are fiecare localitate.
Dacă nu fac aceste tăieri la timp, statul le va opri banii care le revin automat din impozitul pe venit – adică acea parte din taxele plătite de cetățeni care se întoarce lunar în bugetul local. Pentru multe primării, acești bani sunt esențiali pentru salarii, iluminat public, burse, ajutoare sociale sau cofinanțarea proiectelor.