Guvernul pregătește o reformă a sistemului de sănătate. Măsurile pe care premierul Ilie Bolojan le va anunța într-o conferință de presă la ora 17 fac parte din eforturile Palatului Victoria de a reduce cheltuielile statului.
România se confruntă cu o creștere alarmantă a cheltuielilor din sistemul de sănătate, în contextul în care fondurile necesare nu mai pot fi acoperite integral, iar eficiența rămâne scăzută, transmite premierul.
Cheltuielile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au depășit bugetul pentru 2025
Dacă în urmă cu 10 ani, în bugetul alocat sistemului de sănătate, doar 11% erau efectiv bani strânși de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, acum vorbim de 16%.
Casei Naționale de Asigurări de Sănătate i-a fost alocat pentru 2025 un buget de 77 de miliarde de lei, dar pentru toate cheltuielile necesare și aflate în plată are nevoie de 88 de miliarde, cu aproape 16% mai mult decât s-a prevăzut în Legea bugetului de stat pentru 2025.
Potrivit informațiilor obținute pe surse de Euronews România, Guvernul pregătește o ajustare a sporurilor pentru medicii din România. Spre exemplu, premierul ar vrea ca în secțiile care nu toate paturile sunt ocupate, medicii să nu primească sporul maxim.
Reacția ministrului Sănătății: În România există spitale unde nu găsești paracetamol
Măsuri aflate în discuție pentru a se stopa risipa și a acoperi golurile din sistemul de stat sunt deja văzute cu ochi critic de sindicatele din sănătate.
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, la Plus TV Maramureș: „Am spus că trebuie să transformăm până la 20% din numărul de paturi de spitalizare continuă în spitalizare de zi și în ambulatorii de specialitate. Trebuie să înființăm și să reorganizăm centre de paleație, de recuperare și de bolnavi cronici.
Sub nicio formă în România nu se vor închide spitale, dar multe secții vor fi transformate și multe unități sanitare vor fi reorganizate.
Trebuie să înțelegem cu toții că, dacă nu reformăm structural sistemul de sănătate, acesta nu are cum să mai reziste mult timp. Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a crescut exponențial, de la 50 de miliarde acum câțiva ani, la 77 de miliarde în 2025. Și în continuare, în România există spitale unde nu găsești paracetamol. Ori acest lucru este apărut din cauza faptului că nu direcționăm corect resursele financiare, că nu direcționăm corect resursele umane.”