Ne așteaptă un nou val de căldură extremă, avertizează meteorologii. Arșița va cuprinde jumătatea de sud a țării, până la sfârșitul săptămânii viitoare. În zilele cu temperaturi ridicate, medicii ne recomandă să luăm o serie de măsuri de precauție, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.
În direct la Euronews Româna, dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de ambulanță București-Ilfov a declarat că trebuie să ținem cont de mai multe sfaturi pentru a putea trece cu bine peste perioada caniculară.
dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de ambulanță București-Ilfov: „Trebuie să ținem cont de anumite sfaturi. În intervalul 11-18 nu se va face expunere voluntară la soare. Nu se va face plajă. Nu se va face efort fizic în plin soare, nu se va face sport în plin soare.
Dacă trebuie să parcurgem distanțe mai mari în căldura de afară, va trebui să purtăm îmbrăcăminte adecvate - ținute lejere din fibre naturale de culoare deschisă, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală.
Pentru persoanele cu sensibilitate la radiațiile solare, zonele rămase neacoperite de vestimentație vor fi protejate folosind creme de protecție cu factori peste 50. Pentru cap se va purta pălărie, șapcă sau umbrelă care să protejeze de radiațiile solare.”
Băuturile care trebuie evitate în zilele cu temperaturi ridicate
dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de ambulanță București-Ilfov: „Este foarte important în aceste zile caniculare cum ne hidratăm. Se vor consuma peste un litru și jumătate, doi litri de lichide și când spun acest lucru mă refer la apă, ceai mai puțin îndulcit sau neînducit, sucuri naturale cât mai puțin dulci.
Se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină, băuturile foarte dulci, dar și băuturile alcoolice. Aceste categorii cresc diureza, elimină apa din organism, accentuând deshidratarea.
Nu trebuie să stăm să apară senzație de sete. Vom consuma un pahar de apă sau ceai la 20-30 minute”
Cum trebuie reglat aerul condiționat
dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de ambulanță București-Ilfov: „În mod normal, specialiștii spun că aerele condiționate din încăperile în care intrăm ar trebui să fie setate astfel încât să nu existe o diferență mai mare de cinci, șapte grade față de temperatura de afară. E destul de greu acest lucru, iar pentru că afară sunt foarte multe grade și înăuntru diferența e mai mare de 10 grade față de temperatura de afară, în foarte multe incinte ventilate, va trebui să intrăm gradual, nu brusc, adică să nu intrăm dintr-odată, să trecem prin niște spații intermediare, atât la magazine, cât și acasă.”
Vreme cu temperaturi tropicale în România
Meteorologii avertizează că ne așteaptă un nou val de căldură extremă. Arșița va cuprinde jumătatea de sud a țării, până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei sunt deja sub cod galben de caniculă. Potrivit ANM, maximele vor urca în cele două regiuni până la 35 de grade Celsius, iar noaptea va fi tropicală.
Începând de luni de la ora 10, codul galben de caniculă se extinde spre nordul Banatului, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și în sud-vestul Dobrogei. Avertizarea este valabilă până marți dimineață. Temperaturile maxime vom fi cuprinse între 34 și 37 de grade Celsius, iar aerul va deveni irespirabil chiar și pe timpul nopții.
Totodată, meteorologii au emis și o atenționare de cod portocaliu de caniculă care va intra în vigoare de mâine dimineață, de la ora 10 și va expira marți la aceeași oră. Vizate vor fi județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, unde maximele pot atinge și 40 de grade Celsius.