Număr triplu de angajați la Primărie în 30 de ani, chiar dacă populația a scăzut. Ce explicații oferă edilii

Sunt orașe mari în România unde numărul de angajați ai primăriei a crescut chiar și de trei ori în ultimii 30 de ani, în timp ce numărul de locuitori a scăzut. Asta arată datele obținute exclusiv de Euronews România, după ce premierul a propus reducerea aparatului administrativ de la nivel local.

Cu tot mai puțini contribuabili activi, statul și-a extins aparatul administrativ. La nivel național, în ultimul deceniu, numărul angajaților din administrațiile locale a crescut cu 50 de mii, în timp ce populația României a scăzut cu aproape un milion de persoane, arată o analiză a Consiliului Civic Local.

Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews: Primăria Municipiului Brașov a creat peste 180 de posturi noi, deși populația orașul a scăzut cu aproximativ 35.000 de locuitori. Dacă în anii ‘90, erau doar 90 de angajați la Primărie, astăzi numărul s-a triplat. Situația este similară și în Timișoara. Populația orașului a scăzut cu aproape 35.000 de locuitori față de anii ’90, însă la Primărie lucrează încă 200 de angajați.”

Administrația locală din Timișoara are o explicație pentru explozia de personal.

„Comparativ cu anii ’90, administrația locală are astăzi are atribuții semnificativ extinse, ca urmare a deciziilor autorităților centrale, care au transferat responsabilități precum administrarea școlilor, asistența medicală școlară, cultura, managementul spitalelor publice sau atragerea de fonduri europene. De asemenea, în anii ’90 existau regii autonome care, ulterior, au fost integrate în aparatul de specialitate al primarului”; a transmis Primăria Municipiului Timișoara, pentru Euronews România.

Fenomenul este întâlnit și în rural. Primarul unei comune dâmbovițene a recunoscut, într-un interviu pentru Euronews, că instituția pe care o conduce avea în anii ’90 jumătate din numărul actual al angajaților.

Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi, Dâmbovița: „Vă rog să aveți în vedere că atribuțiile au crescut de trei, patru, cinci ori. Avem atribuții atât de multe. Efectiv nu le putem acoperi (.... Gândiți-vă numai la anchetele sociale. Avem ca număr de personal dublu numărului de personal din Primărie. Ori asta înseamnă volum de muncă.”

Numărul de angajați din Primării raportat la populație. Ce prevede legea

În România, reglementarea privind numărul de angajați dintr-o primărie în funcție de numărul populației este stabilită de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

„Numărul maxim de posturi în aparatul de specialitate al primarului se stabilește prin hotărâre a consiliului local, în funcție de numărul de locuitori ai unității administrativ-teritoriale, cu respectarea normativului de personal prevăzut în anexa la lege”, prevede Articolul 129 alin. (3) și (4).

  • România are în prezent 1.306.241 de bugetari, potrivit datelor din martie 2025 publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, în creştere cu aproape 120.000 faţă de decembrie 2015.
  • În administrația publică locală lucrau, în mai 2025, 468.931 de persoane (minus 536 comparativ cu aprilie 2025), dintre care 286.931 în instituții finanțate integral din bugetele locale (minus 553) și 182.381 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii (plus 17), potrivit Agerpres.

Societatea civilă ar vrea să digitalizeze administrația publică

Specialiștii din societatea civilă susțin că suplimentarea posturilor reprezintă un efort economic nejustificat.

Ana Ladușan, membră fondatoare Consiliul Civic Local: „Există alte soluții de administrare publică mai eficientă, fără să mărești organigrama administrațiilor publice locale cu alte soluții. Avem soluțiile de digitalizare. Specialiștii din Consiliul Civic Local au propus și ca unele servicii să fie externalizate.”

Guvernul vrea să plafoneze numărul angajaților din primării și să scadă cheltuielile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE