Tensiunile politice continuă să crească în Georgia, unde mii de manifestanți au ieșit din nou pe străzile capitalei Tbilisi, pentru a cere organizarea unor noi alegeri parlamentare. În prezent, aproape toți liderii opoziției pro-occidentale se află în detenție, iar viitorul parcurs european al Georgiei rămâne incert.
Decizia partidului de guvernământ, Visul Georgian, de a opri procesul de aderare la Uniunea Europeană a declanșat un val de proteste în întreaga țară. Demonstrațiile au loc zilnic în fața Parlamentului, iar protestatarii contestă și rezultatul alegerilor din 26 octombrie, pe care îl consideră fraudat.
Levan Sanikidze, liderul Mișcării Naționale din Opoziție: „Avem un protest în desfășurare în Georgia, la Tbilisi. Credem cu adevărat că aceasta este singura modalitate de a deconstrui regimul GD (partidul de guvernământ Visul Georgian n.r.) cu sancțiuni străine și proteste în Georgia. Este destul de evident că GD ar face orice în Georgia pentru a scăpa de UE, pentru a spune nu drumului european, dar poporul georgian se opune.”
Opoziția și o parte a societății civile susțin că scrutinul a fost viciat, cu sprijinul indirect al Rusiei. În ultimele săptămâni, patru lideri ai opoziției pro-europene au fost arestați, în cadrul unei campanii de reprimare a disidenței.
Levan Tsutskiridze, lider al mișcării de opoziție Piața Libertății: „Vom recunoaște doar alegerile parlamentare libere, pe care le vom obține cu siguranță printr-o izolare consecventă și bazată pe principii. Izolarea completă a regimului rus va fi urmată de dezmembrarea acestuia.”
Partidul Visul Georgian a fost criticat dur de lideri europeni și organizații pentru drepturile omului, care acuză o deteriorare a democrației și o reacție disproporționată față de protestatari.