În Georgia continuă protestele violente și confruntările cu poliția, după ce guvernul cu viziuni proruse a anunțat suspendarea procesului de integrare europeană a țării. După șase zile de proteste fără întrerupere, aproape 300 de oameni au fost arestați.
A șasea noapte de proteste în Georgia
În Georgia continuă protestele violente și confruntările cu poliția, după ce guvernul cu viziuni proruse a anunțat suspendarea procesului de integrare europeană a țării. După șase zile de proteste fără întrerupere, aproape 300 de oameni au fost arestați. 26 de persoane, printre care și trei polițiști, au fost internați în spital cu diverse traumatisme. Opoziția, dar și președintele țării, cer organizarea de alegeri parlamentare anticipare și continuarea cursului european.
Oamenii spun că vor continua protestele și că Georgia nu trebuie să intre sub influența Rusiei.
„Este foarte important pentru mine să mă aflu aici, deoarece luptăm pentru democrația noastră, pentru protejarea drepturilor omului, a demnității umane și democrația noastră. De aceea, vom rămâne puternici și Georgia nu va fi niciodată Rusia. Aceasta este poziția noastră. Suntem extrem de rezistenți și vom rămâne puternici”, spune un protestatar.
„Nu mai avem altă opțiune (decât să rămânem aici). Totdeauna sunt pentru negocieri, dar cum putem negocia într-o situație în care 100.000 de oameni protestează de mai bine de cinci zile, cerând ceva, și nimeni nici măcar nu ne ascultă? Nu există niciun răspuns din partea lor”, a precizat un alt participant la protest.
Tamar Kordzaia, membru al grupului de opoziție Mișcarea Unității Naționale: „Cu cât folosesc mai multă forță, cu atât oamenii sunt mai furioși, pentru că toți cei pe care îi arestează au rude și toată lumea înțelege că este vorba de o nedreptate. Și nu este ușor să accepți nedreptatea. Sunt sigur că, în cele din urmă, acest regim se va prăbuși. Ieri, am văzut cu toții că poliția încerca să facă uz de forță, dar păreau foarte obosiți. Sunt sigură, trebuie să mai rezistăm puțin și vom obține ceea ce ne dorim, alegeri noi și aderarea la Uniunea Europeană.”
După alegerile din 26 octombrie, partidul puterii, cu viziuni proruse, și-a păstrat controlul asupra Parlamentului. Opoziția a acuzat fraudarea masivă a scrutinului cu ajutorul Rusiei. Președintele țării nu a recunoscut rezultatele alegerilor și a cerut repetarea acestora. Și Parlamentul European a anunțat că procesul electoral nu a fost liber și corect. La scurt timp după aceste constatări, Guvernul de la Tbilisi a anunțat că suspendă până în 2028 procesul de integrare europeană și a acuzat Uniunea Europeană de șantaj. Decizia Guvernului a dus la reizbucnirea cu o nouă forță a protestelor antiguvernamentale.
A cincea noapte de proteste în Georgia
Forțele de ordine i-au întâmpinat pe manifestanți cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.
Premierul de la Tbilisi și-a nuanțat discursul și a declarat că țara nu se oprește din drumul european. Moscova vede protestele ca o încercare de se organiza în Georgia o Revoluție Portocalie, ca cea din Ucraina anului 2014.
Poliţia georgiană a folosit din nou tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor adunați în faţa Parlamentului din Tbilisi. Oamenii sunt nemulțumiți de decizia guvernului de a suspenda discuţiile asupra cererii de aderare la Uniunea Europeană pentru o perioadă de patru ani.
Premierul georgian a încercat să liniștească situația și a dat asigurări că țara nu a renunțat la drumul european.
”Încă o dată, doresc să asigur pe toată lumea că integrarea europeană a Georgiei nu a fost blocată. Singurul lucru pe care l-am respins este şantajul ruşinos şi ofensator, care a fost, de fapt, un obstacol semnificativ în calea integrării europene a ţării noastre.”, a declarat Irakli Kobakhidze, premierul Georgiei.
Kremlinul a avertizat că în Georgia există forțe care vor să răstoarne guvernul pe modelul din Ucraina anului 2014. Rusia consideră că revolta de atunci a fost o lovitură de stat orchestrată de Occident.
”Cea mai directă paralelă este ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Sunt indicii că există o încercare de a organiza o Revoluție Portocalie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit lui, autoritățile georgiene fac doar eforturi pentru reinstaurarea calmului.
Cel puțin 100 de oameni au fost arestați iar mulți au fost bătuți
O a patra noapte consecutivă de proteste este în curs de desfășurare în Georgia împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Continuă protestele violente în Georgia după ce Guvernul prorus de la Tbilisi a decis suspendarea procesului de integrare europeană a țării. Mii de oameni au ieșit din nou pe străzile capitalei, dar și în marele orașe din țară. Potrivit presei locale, cel puțin 100 de oameni au fost arestați iar mulți au fost bătuți.
În fața clădirii Parlamentului georgian s-au dat adevărate lupte de stradă. Protestatarii și-au aruncat cu pietre în polițiști. Forțele de ordine au intervenit cu tunuri de apă și gaze lacrimogene. 27 de protestatari, dar și 16 polițiști au fost internați la spital.
Premierul georgian a încercat să liniștească situația și a data asigurări că țara încă nu a renunțat la drumul său european. Chiar și așa, Georgia se confruntă cu un val de demisii în rândul funcționarilor publici și a ambasadorilor. Peste 3.000 de profesori au semnat declarații prin care condamnă decizia de a suspenda până în 2028 a procesului de aderare la Uniunea Europeană.
Președintele țării, Salome Zurabișvili, care s-a solidarizat cu manifestanții, acuză partidul puterii că duce țara în zona de influență a Federației Ruse. recent, și Parlamentul European a respins rezultatul alegerilor din Georgia şi a cerut organizarea unui nou scrutin în următoarele 12 luni.
Cel puțin 44 de persoane au fost spitalizate în urma demonstrațiilor
Oficialii din țară spun că cel puțin 44 de persoane au fost spitalizate în urma demonstrațiilor tot mai violente.
Ministerul de Interne a declarat că 27 de protestatari, 16 ofițeri de poliție și un lucrător media au fost duși la spital.
Zeci de mii de protestatari, majoritatea adunați în fața parlamentului din capitala Tbilisi, au aruncat cu pietre și artificii în echipajele de poliție.
Polițiștii au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și spray cu piper în încercarea de a dispersa mulțimile.
Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a avertizat că „orice încălcare a legii va fi tratată cu toată rigoarea legii”.
„Nu vor scăpa de răspundere nici acei politicieni care se ascund în birourile lor și sacrifică membrii grupurilor lor violente pentru a fi aspru pedepsiți”, a declarat el duminică, în cadrul unui briefing.
El a insistat totuși că integrarea europeană a Georgiei nu a fost oprită.
„Singurul lucru pe care l-am respins este șantajul rușinos și ofensator, care a fost, de fapt, un obstacol semnificativ în calea integrării europene a țării noastre”, a spus acesta.
Update: Situația este extrem de tensionată la Tbilisi, capitala Georgiei, unde poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i îndepărta pe protestatari.
Manifestanții pro-europeni au dat foc baricadelor în timpul confruntării cu poliția lângă parlamentul georgian.
Protestele sunt o consecință a recentei decizii a guvernului georgian de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Vineri seara, protestatarii au invadat străzile centrale din jurul clădirii parlamentului, unii încercând să spargă porțile metalice de afară. Poliția a ripostat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă în timp ce făcea zeci de arestări. Ciocniri între poliție și protestatari au izbucnit și în portul Batumi de la Marea Neagră.
Știrea inițială: Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă pentru a protesta față de decizia guvernului prorus de suspendare a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Au avut loc ciocniri cu forțele de ordine.
Poliția a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii. Manifestanții spun că nu vor accepta reîntoarcerea țării în sfera de influență a Rusiei.
Protestele masive au izbucnit imediat după anunțul guvernului
Poliția a folosit tunuri cu apă împotriva manifestanților care au protestat în fața Parlamentului de la Tbilisi. Protestele masive au izbucnit imediat după anunțul guvernului. Premierul, lider al partidului prorus Visul Georgian, a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la până în 2028. Asta, după ce Parlamentul European a respins rezultatul alegerilor din Georgia şi a cerut organizarea unui nou scrutin în următoarele 12 luni.
Irakli Kobakhidze, premierul Georgiei: Ei (UE) cer Georgiei nu reforme, ci măsuri care ar însemna respingerea demnităţii noastre. Acestea includ abolirea legii privind transparența ONG-urilor, abrogarea legii împotriva propagandei LGBT, impunerea de sancțiuni, prăbușirea deliberată a economiei Georgiei, eliberarea lui Mihail Saakașvili, și mai mult. Vom merge mai departe spre Uniunea Europeană cu demnitate. Acesta este mandatul societății georgiene, cei 1.120.000 de alegători care și-au exprimat încrederea puternică în „Visul Georgian” și cursul său. Având în vedere toate cele de mai sus, azi am decis să nu punem tema deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană pe ordinea de zi până la sfârșitul anului 2028. În plus, refuzăm orice granturi din partea Uniunii Europene până la sfârșitul anului 2028.
Oamenii au ieșit în stradă, înarmați cu steagul național și steagul Uniunii Europene.
„Oamenii vor rezista până la anularea deciziilor acestui guvern iliegitim”
Ana Dolidze, lideră a coaliției proeuropene Georgia puternică: Din nefericire, în replică la rezoluția Uniunii Europene, Visul Georgian s-a reunit și a decis să anunțe că negocierile de aderare cu Uniunea Europeană vor fi oprite. Mai mult, nu vor primi niciun fel de fonduri din partea Uniunii, ceea ce înseamnă că vor bloca sute de milioane dedicate societății civile georgiene și mass-mediei. Vor sugruma orice resurse de libertate au mai rămas în această țară. De aici, reacția publicului. Independența și Europa sunt opțiuni istorice, genetice ale poporului georgian. Oamenii vor rezista până la anularea deciziilor acestui guvern iliegitim.
Protestatară: Ei (guvernanții-n.red.) merg împotriva voinței poporului georgian și vor să ne tragă înapoi în URSS, dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată, pentru că poporul georgian nu va permite niciodată acest lucru.
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, s-a solidarizat cu manifestanții
Proteste au avut loc în mai multe orașe din țară. Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, s-a solidarizat cu manifestanții. Într-un mesaj pe rețeaua X, Zurabișvili a susținut că țara sa, la fel ca România este ținta Rusiei.
Visul Georgian a câștigat alegerile legislative de luna trecută, însă opoziția a acuzat fraudarea scrutinului. Georgia avea statut de țară candidată la Uniunea Europeană încă de anul trecut. Uniunea suspendase deja procesul de negociere din cauza unor controversate legi de inspirație rusă promovate de partidul de guvernământ. Legile au scos în stradă mii de oameni încă de la începutul anului.