Tăieri cu drujba sau cu toporul în domeniul sănătății nu au „cum să conducă decât la situații mai proaste decât cea în care ne aflăm, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății, la Euronews România. Medicul care a condus Ministerul Sănătății în 2016 susține că o reorganizare a domeniului sanitar „ar însemna o nouă lege a sănătății, o lege care se scrie în doi ani de zile și se implementează în încă doi ani”.
În jurnalul „Euronews Acum”, medicul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit despre planurile Guvernului Bolojan de a face tăieri și restructurări în domeniul sănătății.
„Sigur că rapid se pot face tăieri, dar tăieri cu drujba sau cu toporul nu au cum să conducă decât la situații mai proaste decât cea în care ne aflăm.
Susțin acest tip pe reformă pe care l-a enunțat și domnul ministru și anume faptul că secțiile care nu produc sănătate trebuie clar regândite. Regândirea asta înseamnă triajul pacienților și trimiterea lor de urgență către centrele specializate.
Înseamnă recuperare, reabilitate, pentru ca pacienții care au fost tratați în acele secții performante să nu ocupe un pat săptămâni în șir pentru un pansament sau pentru un urmărirea unui drenaj. Și secții de paliație pentru că acestea trebuie să fie cât mai aproape de casa omului, de cei apropiați, de cei dragi.
Dacă vedem creșterile ale bugetului, să ne uităm la țările cu care ne comparăm, țările din Europa. Toate bugetele au crescut, infinit mai mult decât bugetul de la noi pentru sănătate, deoarece vrem o medicină cât mai performantă și medicina cât mai performantă vine cu tehnologie, cu molecule scumpe și creșteri”, a afirmat fostul ministru al Sănătății, la Euronews România.
Medicul Patriciu Achimaș-Cadariu: „O reorganizare ar însemna o nouă lege a sănătății”
„O reorganizare ar însemna o nouă lege a sănătății, o lege care se scrie în doi ani de zile și se implementează în încă doi ani. Repede și bine nu o să facă nimeni sau sunt, din nou, lozinci populiste.
Ar trebui clarificate în prima linie și aceste situații. Atunci când nu s-a investit de ani de zile în spitalele publice și unii privați au făcut investiții, poate că ar trebui judecată și situația asta în mod diferit, dar cea mai mare parte a Casei se pierde în spitalele care nu performează, în acele secții fără medici, ținute deschise doar pentru ca anumiți primari să fie fericiți cu chestia asta, unde se fac tratamente pentru care ulterior pacienții sunt reinternați în orașele mai mari, unde trebuie să se rezolve și problema și complicațiile.
Acolo este pierderea enormă. Altfel, sănătate performantă fără bani nu are cum să se întâmple. În continuare, România are cel mai mic buget din UE”, a mai precizat fostul ministru al Sănătății.
- În 2025, Ministerul Sănătăţii are un buget de aproape 28 miliarde de lei ( echivalentul a 5,6 miliarde de euro), plus cu 35% faţă de 2024.
- Germania are cel mai mare buget național pentru sănătate în Europa, de aproape 531 de miliarde de euro.
„Trebuie să renunțăm la toată pleiada de instituții care nu produc sănătate”
„Avem 10 ani de la Colectiv. Să ne aducem aminte cum erau tratați arșii în instituțiile performante din Europa de Vest. Vrem așa? Trebuie să investim. Trebuie să renunțăm la toată pleiada de instituții care nu produc sănătate pe care le ținem în continuare în viață absolut artificial, doar pentru că acolo cumva facem un soi de protecție socială și asigurăm egoul unor primari care cred că trebuie să aibă «spitalul meu, școala mea, universitatea mea și clubul meu de fotbal»...
O reorganizare administrativ teritorială este modalitatea în care putem rezolva o mare parte din această pierdere de bani”, a explicat Patriciu Achimaș-Cadariu.
„O competiție între asigurarea de stat și cea privată e cea care poate să ducă la o mai bună performanță”
„Performanța în medicină este definită de multă vreme în toată lumea de un singur lucru - calitatea actului medical. Asta vine cu măsurători, cu rata de complicații, rata de supraviețuire, rata de vindecare în diverse domenii.
Rata de ocupare este un indicator indirect, dar nu cred că este suficient pentru măsurarea performanțelor medicale. E nevoie de evaluarea secțiilor, e nevoie de competiție, concurență, asta se face cu asiguratori care să forțeze lucrurile și o competiție între asigurarea de stat și cea privată e cea care poate să ducă la o mai bună performanță.
Trebuiau crescute veniturile, dar nu de maniera în care unii lucrează a zecea parte din ce lucrează alții și iau aceleași salarii. Și cantitativ și calitativ lucrurile trebuie evaluate la modul cel mai serios. Asta nu se face pe genunchi în două săptămâni”, a concluzionat el.