O propunere a prim-ministrului Franței de a elimina două zile libere legale a declanșat o discuție cu privire la unde în Europa angajații beneficiază de cele mai multe zile libere legale.
Prim-ministrul François Bayrou a vorbit despre eliminarea a două zile libere legale pentru a stimula economia.
„Întreaga națiune trebuie să muncească mai mult pentru a produce și pentru ca activitatea țării să fie mai semnificativă pe parcursul anului, astfel încât situația Franței să se îmbunătățească”, a declarat Bayrou la o conferință de presă pe 15 iulie. „Prin urmare, propun ca două zile libere legale să fie eliminate la nivel național.”
Ce sărbători legale ar putea elimina Franța
Prim-ministrul a vorbit, de exemplu, despre eliminarea zilei de luni după Paște, deoarece „nu are semnificație religioasă” comparativ cu duminica Paștelui, precum și a zilei de 8 mai, care marchează sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
Propunerea a stârnit discuții în mass-media franceză și pe rețelele sociale despre cum se compară Franța cu vecinii săi în ceea ce privește zilele libere legale, dacă francezii chiar muncesc mai puțin decât alți europeni și dacă eliminarea acestor zile ar ajuta cu adevărat economia aflată în dificultate, potrivit euronews.com.
Cu cât ar crește economia dacă ar fi eliminate cele două zile
Bayrou susține că eliminarea a două astfel de zile ar aduce venituri fiscale generate din activitatea economică, contribuind la economii totale de aproximativ 44 miliarde de euro.
Institutul Național de Statistică și Studii Economice din Franța a estimat însă că economia ar crește cu doar 0,06% dacă planul prim-ministrului ar fi implementat.
Datele oficiale ale Serviciilor Europene de Ocupare a Forței de Muncă (EURES) arată câte zile libere legale au oamenii în statele membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Islanda și Elveția. Euroverify a examinat, de asemenea, informațiile de la guvernul Regatului Unit.
Cipru are cele mai multe zile libere legale
Comparând aceste cifre, Cipru este câștigătorul clar în privința numărului de zile libere legale, clasându-se pe primul loc cu 15 zile. Urmează Bulgaria, Croația, Islanda, Malta și Spania, care ocupă locul al doilea cu câte 14 zile.
La celălalt capăt al spectrului se află Germania, Danemarca și Țările de Jos, cu doar nouă zile libere legale. Totuși, dacă Regatul Unit este împărțit în țările sale componente, Anglia și Țara Galilor se află la coadă cu opt zile. Scoția are nouă, iar Irlanda de Nord zece.
Această comparație arată că, având 11 zile libere legale, Franța se situează aproximativ la media țărilor europene, alături de Grecia, Ungaria, Luxemburg, Slovenia și Suedia. Totuși, dacă ar elimina două zile, s-ar clasa printre cele mai joase.
România figurează cu 13 zile libere legale.
Cu toate acestea, există diverse excepții și nuanțe privind numărul de zile libere din anumite țări.
De exemplu, multe țări au regiuni care au un număr diferit de zile libere comparativ cu media națională. Acesta este cazul Elveției, unde cantoanele au propriile sărbători legale, ajungând până la 15.
Regiunile franceze Alsacia și Moselle beneficiază și ele de două zile în plus față de restul țării, iar insulele portugheze Madeira și Azore au mai multe zile libere decât continentul.
Numărul zilelor libere poate varia de la un an la altul
Uneori, numărul zilelor libere poate varia de la un an la altul, iar unele țări au „jumătăți de zi” libere. Acesta este cazul Islandei, care consideră Ajunul Crăciunului și Ajunul Anului Nou zile libere începând de la prânz.
De asemenea, Euroverify nu a inclus în clasament sărbătorile care cad mereu duminica, cum este Paștele, însă modul în care zilele de weekend se suprapun poate afecta practic numărul de zile libere.
Țări din Europa care au eliminat zile libere legale
Propunerea lui Bayrou nu este fără precedent în Europa, iar acest lucru poate oferi o perspectivă asupra eficienței planului său.
Cel mai recent, guvernul Slovaciei a decis în iunie să nu mai acorde ziua de 17 noiembrie (Ziua Luptei pentru Libertate și Democrație) ca zi liberă, ca parte a unei strategii fiscale mai ample, similare propunerii franceze. Ziua va fi în continuare recunoscută oficial.
În 2023, Danemarca a eliminat Marea Zi de Rugăciune, sărbătorită în a patra vineri după Paște, pentru a crește productivitatea muncii și cheltuielile pentru apărare. Totuși, estimările Fondului Monetar Internațional au arătat că măsura a crescut PIB-ul cu doar 0,01-0,06%.
În 2012, guvernul Portugaliei a anunțat că va elimina patru sărbători legale, ca parte a măsurilor de austeritate după criza financiară: Ziua Tuturor Sfinților (1 noiembrie); Corpus Christi (la 60 de zile după Paște); Ziua Republicii (5 octombrie); și Ziua Restaurării Independenței (1 decembrie), care marchează independența Portugaliei față de Spania.
Zilele urmau să fie suspendate timp de cinci ani, iar cele cu semnificație religioasă au fost negociate cu Vaticanul. Totuși, în 2016, noul guvern socialist le-a reintrodus pe toate mai devreme, anulând o măsură extrem de nepopulară.
Nu e vorba doar de zilele libere legale
Zilele libere legale reprezintă, desigur, doar un criteriu al timpului liber al angajaților dintr-o țară europeană.
Europa in Motion a raportat în martie că Andorra, Malta și Albania sunt țările care oferă cele mai multe zile de concediu anual obligatoriu, Franța situându-se și ea în prima jumătate a clasamentului.
Pe de altă parte, Bulgaria oferă cel mai generos concediu de maternitate din Europa, iar elevii bulgari din ciclul primar au cea mai lungă vacanță de vară – 15 săptămâni – comparativ cu vecinii lor.