Premierul Franței vrea reducerea sărbătorilor legale și impozitarea bogaților. EL propune și reducerea angajaților de la stat, ca și în România

Prim-ministrul Franței, Francois Bayrou, a spus că doreșe să reducă numărul sărbătorilor legale din țară. El ia în calcul și alte măsuri fiscale, printre care impozitarea mai mare a celor bogați. Scopul final este reducerea datoriei publice a Franței, pe care a numit-o „blestem”.

Dintre cele 11 sărbători legale ale Franței, Bayrou propune renunțarea la două: lunea de după Paște și data de 8 mai, care comemorează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. O astfel de măsură ar face ca Franța să aibă același număr de sărbători legale ca și Germania. Dintre economiile puternice ale Europei, doar Italia are mai multe sărbători decât Franța, 12, potrivit publicației France24.

Premierul Franței vrea reducerea sărbătorilor legale

Franța este somată de către UE să-și controleze deficitul bugetar și să-și reducă datoria publică. Francezii au cheltuit excesiv în ultimii ani, iar acum au ajuns să se împrumute în fiecare lună pentru a plăti pensiile și salariile funcționarilor publici.

„Este un blestem fără ieșire”, a spus Bayrou.

Întrebarea este câți bani ar aduce la bugetul statului tăierea celor două sărbători.

„Câteva miliarde de euro”, a răspuns Bayrou, fără a da cifre exacte.

Bayrou a prezentat deja un plan de măsuri bugetare care să fie aplicate pe parcursul a patru ani, cu începere din 2026. Calculele sale prevăd economii anuale de 43,6 miliarde de euro, bani care să rezulte din reducerea cheltuielilor statului și creșterea venitului la aparatul bugetar.

Așa cum era de așteptat, opoziția din Franța nu este de acord cu tăierea a două sărbători legale.

„Eliminarea mai ales a unora atât de importante, precum Lunea Paștelui și 8 mai, reprezintă un atac direct la adresa istoriei, rădăcinilor și muncii noastre în Franța”, a spus Jordan Bardella, liderul partidului de extremă-dreapta Rassemblement National.

Supărarea a fost atât de mare în rândurile opoziției, încât Bayrou este amenințat cu moțiunea de cenzură.

„Dacă François Bayrou nu își revizuiește planul, vom depune o moțiune de cenzură”, a spus liderul parlamentar al partidului, Marine Le Pen.

Iar liderul extremei-stângi, Jean-Luc Melenchon, a cerut demisia lui Bayrou.

Mathilde Panot, tot din extrema stângă, a spus că Bayrou a declanșat „un război social”.

Premierul susține că Franța nu poate să-și revină dacă nu își îmbunătățește situația bugetară cu 40 de miliarde de euro în 2026. El spune că, până la finalul lui 2025, deficitul bugetar va fi de 5,4%, iar prin implementarea acestor măsuri în 2026, deficitul va ajunge la 3% în 2029, adică exact norma impusă de UE.

  • Franța are cea mai mare datorie publică din UE, de 114% din PIB. Doar Grecia și Italia stau mai prost. Iar normele UE prevăd 60%.

Bayrou mai propune măsuri similare cu cele luate recent în România. De exemplu, înghețarea generală a creșterilor cheltuielilor, printre care și a pensiilor și a cheltuielilor din sănătate. Excepție face sectorul apărării. Printre măsuri, Bayrou propune reducerea numărului de funcționari publici cu 3.000 doar în 2026.

„Am devenit dependenți de cheltuielile publice. Ne aflăm într-un moment critic al istoriei noastre”, a spus Bayrou.

La fel ca și Ilie Bolojan, Bayrou a dat exemplul Greciei, care a trecut prin acea criză în 2008.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE