Guvernul își asumă, astăzi, răspunderea în Parlament, pentru primul pachet cu măsuri fiscal-bugetare. Acesta a suferit deja câteva modificări față de forma pusă în transparență decizională de care vor beneficia atât unele bănci, dar și persoanele care joacă la jocuri de noroc sau gestionează proiecte pe fonduri europene. Nu sunt excluse noi schimbări, în condițiile în care parlamentarii au depus amendamente la acest proiect.
Asumarea răspunderii are loc după ce executivul a avizat la 4 iulie primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. Între măsurile incluse în acest prim pachet se află:
- creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21%;
- creșterea cotei reduse de TVA, de la 5% și 9%, la 11%;
- majorarea cu 10% a accizelor pentru alcool, carburanți și țigări;
- introducerea contribuției la sănătate pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei etc.
Al doilea pachet de măsuri fiscale va viza pensiile speciale, companiile de stat, instituțiile autofinanțate și reforma administrației locale. Se așteaptă ca acest al doilea pachet să fie adoptat tot prin asumarea răspunderii, cel mai târziu în toamnă.
Taxe mai mari pentru operatorii de jocuri de noroc (amendamente USR)
- Majorare de la 23 la 25% din venituri pentru pariuri mutuale
- Majorare de la 23 la 25% venituri pentru pariuri cu cotă fixă
- Majorare de la 23 la 25% din venituri pentru pariuri în contrapartidă
- Majorare de la 5.800 la 6.000 euro pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine
- Majorare de la 27 la 30% pentru jocuri de noroc la distanță clasa 1 și 3
- Majorare de la 8% pentru jocurile de tip loto, cu excepția video loteriei
Măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar (amendamente PSD)
- Ridicarea plafonului pe contribuții pensii la 4.000 lei
- CASS la pensii plătite numai până în decembrie 2026
- Plafon pe salarii de 3.000 lei, scutit de plata contribuției la CASS
- Scutire de la plata CASS pentru veterani, văduve de razboi etc
- Reducerea subvenției pentru partide cu 40%
- Acces la serviciile medicale de stat pentru mamele care sunt în concediu de creștere a copilului
- Scăderea impozitului pe cifra de afaceri de la 1% la 0,5%, fără excepție
- TVA 11% pentru evenimente sportive
- CASS pentru mamele în concediu postnatal pe veniturile care depășesc 3.000 lei
- Scutire de plata CASS pentru șoferi
Majorare cu doar 1% a impozitului pe câștigurile din jocuri de noroc
- 4% (10% inițial) pe sumele până în 100.000 lei
- 400 lei (1.000 lei inițial) + 20% pe sumele între 10.000 - 66.750 lei
- 11.750 lei +40% pe sumele care depășesc 66.750 de lei
Corecție pe sporul pe fonduri UE
- Nivelul actual – max. 50% din indemnizația de bază
- Nivelul propus inițial – max.35% din indemnizația de bază
- Nivelul modificat – max.40% din indemnizația de bază
Impozitul suplimentar pe cifra de afaceri, majorat doar pe băncile mari
- 2% pe băncile cu o cotă de piață mai mică de 0,2%
- 4% pe băncile cu o cotă de piață mai mare de 0,2%
Ce înseamnă angajarea răspunderii Guvernului
Potrivit Constituției României, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Pentru a declanșa procedura de angajare a răspunderii, este nevoie de convocarea Camerei Deputaților și Senatului în ședință comună (art. 13 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului). Proiectul de lege sau de program al Guvernului este prezentat Birourilor Permanente reunite ale celor două camere, care stabilesc un termen în care parlamentarii pot depune modificări.
Urmează prezentarea proiectului sau programului de către prim-ministrul României în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. După prezentarea făcută de către premier începe să curgă un termen de trei zile în care se poate introduce o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.
Conform art. 114, alineat 2 din Constituție, Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată de majoritatea deputaților și senatorilor (majoritate absolută). În situația în care moțiunea este votată, atunci Guvernul se consideră demis, iar proiectul de lege rămâne neadoptat (art. 114 din Constituție).
În situația în care Guvernul nu a fost demis prin moțiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declarației de politică generală devine obligatorie pentru Guvern (art. 114 din Constituție).
Sindicatele protestează în fața Parlamentului
În ziua în care Guvernul își asumă răspunderea, sindicaliștii din Sănătate și Educație protestează în fața Parlamentului.
Federația Sanitas protestează, în intervalul 11.00-13.00, în Parcul Izvor, alături de alte federații sindicale din sistemul bugetar. „Protestăm împotriva măsurilor de austeritate care lovesc în membrii noștri! Acesta este doar începutul”, au anunțat duminică reprezentanții Federației Sanitas.
Și sindicaliștii din Educație protestează luni la Parlament față de măsurile fiscale propuse de Guvern. „Protestul de luni este la Parlament, având în vedere că Guvernul va angaja răspunderea în Parlament. Este firesc să fim în fața Parlamentului luni. Era programat protestul la Guvern. Avem aprobare și pentru Parlament. Am fost prevăzători. (...) După cum văd că stau lucrurile, este foarte probabil în 8 septembrie deschiderea anului școlar să fie în stradă în București și în toate orașele din România. În premieră în ultimii 35 de ani facem o altă deschidere. Profesorii sunt cu elevii în stradă. Să dăm un semnal nu doar pentru România, ci și pentru celelalte țări”, a afirmat Simion Hăncescu, potrivit Agerpres.