Consilierul onorific al premierului, Ionuț Dumitru, trage un semnal de alarmă. Țara noastră nu prea are șanse să se încadreze anul acesta în deficitul bugetar de 7 la sută, agreat cu Comisia Europeană.
Oficialul spune că România a trăit peste posibilități. Declarațiile au fost făcute în direct la Euronews în emisiunea România lui Vitalie.
„Noi trebuie să reducem deficitul bugetar, care este uriaș, trebuie să acționăm pe cele două componente, pe venituri și pe cheltuieli. Avem presiuni suplimentare care ne pasă în anii următori, cheltuielile de apărare, care trebuie să crească de la 2%, la cât le avem acum, la 5%, vedem discuțiile acestea despre 5% din PIB în cadrul NATO.
Nu prea văd cum în momentul de față să ajungem la 5% din PIB în bugetul pe care îl avem. Pare imposibil, plus că avem cheltuieli cu serviciile publice de bază, educație, sănătate, dar ca să ajungi de la nouă și ceva la 3% din PIB, să ajustezi mai bine de șase puncte procentuale din PIB. Cred că este iluzie să credem că lucrul ăsta se poate face pe cheltuieli, că nu ai cum, adică nu ai un spațiu de ajustare atât de mare pe partea de cheltuieli și mai degrabă trebuie să avem un mix de măsuri pe venitul și de cheltuieli.
Dar această creștere a eficienței cheltuielii banilor publici trebuie privită încă o dată împreună cu partea de venituri, pentru a ieși din cercul vicios pe care îl menționăm de la început.
Noi astăzi suntem încă o dată într-un cerc vicios în care nu vrem să plătim taxe și impozite mai mari și statul nu poate să colecteze mai mult, pentru că în același timp avem și servicii publice de proastă calitate, dar acest cerc vicios trebuie rupt.
Sigur că pentru orice om rațional pare inexplicabil de ce nu se întâmplă această digitalizare de care tot vorbim de ani de zile, mai repede, de ce nu avem efecte mai vizibile în termen de îmbunătățire a colectării? Pare că e lipsă de voință și e o rezistență destul de mare în sistem. Eu cred că o soluție mai radicală în ceea ce privește ANAF ar fi mai potrivită.
Cred că trebuie regândită toată construcția instituțională. Nu cred că poate funcționa așa, neapărat, un alt ANAF și regândit cumva. Adică o independență mai mare, instrumente, pentru că nici instrumente nu au pentru a lupta cu evaziunea.”, a declarat Ionuț Dumitru, pentru Euronews.