Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reforma sistemului fiscal dă peste cap calculele antreprenorilor. Unii se gândesc chiar să-și închidă afacerea și să emigreze

Guvernul a prezentat peste 50 de măsuri fiscale care vor fi luate pentru a reforma sistemul bugetar, însă această mișcare a dat peste cap calculele antreprenorilor și nu numai, mai ales că vine "din scurt".

Aceștia critică măsurile guvernamentale. Printre ei se numără și Adrian Hădean, fost om de presă, specialist în marketing și brand manager în industria alimentară.

Reforma fiscală dă peste cap calculele antreprenorilor

"Sunt un antreprenor mititel, dar poate din cauza acestui lucru, simt asuprirea ceva mai tare. Nu e un mesaj de disperare, e un mesaj de îngrijorare. (...) Atunci când cineva vrea să mai ia din banii pe care îi muncesc din greu și pe care îi împart cu foarte multă lume, când s-au subțiat pentru că vezi prin ei, atunci nu-mi convine. Și vreau să înțeleg de ce trebuie să fac asta.

Din experiența mea cu statul român, atunci când dă vești proaste, se și adeveresc mai devreme sau mai târziu, dar în general mai devreme. Și orice modificare în status quo-ul actual, pentru un întreprinzător care depinde de credite și care și-a investit toți banii în încercarea de a dezvolta o afacere, înseamnă un semnal de alarmă și e un disconfort major.

Pentru că noi avem nevoie de predictibilitate. Când vine cineva și spune că o să trebuiască să dai mai mulți bani, sigur că nu are cum să-ți convină. Și trebuie să-ți faci calcule să vezi de unde poți să mai reduci, din ce bagi tu în gură sau copiii tăi, angajații și colaboratorii. Iar noi suntem o afacere care pune un colț de pâine pe masa unui număr de 60-70 de oameni, fără să mai numărăm și familiile lor. Orice leu pe care trebuie să-l dăm în altă parte afectează stilul de viață al acestor oameni, viața de zi cu zi, cu rate, cu facturi, cu coșul zilnic, cu școala copiilor, cu probleme medicale, ș.a.m.d.", a precizat Adrian Hădean, la Euronews.

Acesta merge mai departe și spune că discută chiar despre problema emigrării, în aceste condiții. De altfel, la aflarea măsurilor propuse de Guvern, Adrian Hădean a scris pe pagina sa de Facebook că "o să sfârșim cu toții angajați sau emigranți".

"Eu nu mă gândesc să plec din România, dar am această posibilitate oricând. Pentru că lucrurile pe care știu eu să le fac și meseria mea sunt plătite foarte bine în multe părți din lume. Nu spun că vreau să o fac, eu vreau să stau să fac lucruri bune și frumoase în țara mea, unde m-am născut, unde m-am format, între oamenii pe care îi iubesc. Nu vreau să plec, că de fapt asta este enervant, că tot ce se întâmplă de ani de zile, la nivel de antreprenoriat, parcă vine și zice: 'băi, uite, acolo e ușa, du-te, că te descurci mai ușor și mai bine în altă parte'.

În principiu, cred că avem nevoie de un mediu mai puțin ostil, nu neapărat prietenos. Probabil că, dacă o să realizăm că nu mai putem și că muncim degeaba, ne luăm catrafusele și plecăm în altă parte, nu e așa complicat", a subliniat Adrian Hădean.

Laura Florea: "Toți experții fiscali încearcă să înțeleagă cum se va aplica"

Laura Florea, vicepreședinte al Romanian Business Leaders, a rămas surprinsă de noțiunea introdusă de Guvern, aceea de "ajustări fiscale".

"Ați văzut probabil că există o noțiune nou-introdusă, care se cheamă ajustări fiscale. Asta este o inovație. E foarte complicat. Noi am făcut și o glumă când a dat și un comunicat de presă cu titlul cu acea formulă, pe care n-o înțelege nimeni. De două zile, toți experții fiscali încearcă să înțeleagă cum se va aplica.

De altfel, acea formulă, din documentul din presă, este și greșită. Dar lăsând asta la o parte, ceea ce înțeleg este că afectează companiile pe pierdere și cele care sunt legate în grupuri. Problema este că companii pe pierdere sunt foarte multe în rândurile start-up-urilor. Și când începi un start-up, trei ani stai pe pierdere până când începi să ajungi pe break-even. E limpede că este complicat și va fi și complicat de aplicat de către toată lumea", a explicat Laura Florea.

De altfel, vicepreședintele Romanian Business Leaders a și discutat cu premierul Marcel Ciolacu și cu reprezentanții Guvernului, însă concluzia nu este îmbucurătoare.

"Există măsuri mult mai simple de ajustare a strategiei fiscale decât așa o inovație. Și ăsta a fost un lucru pe care noi l-am spus astăzi, la Guvern, la întâlnirea pe care am avut-o cu prim-ministrul și cu membrii guvernului, că trebuie să înțeleagă că, dacă nu avem o strategie fiscală adevărată care să ajute economia, care să ajute populația să crească veniturile, la anul vom avea aceeași situație, adică nu se va schimba nimic.

Acum, toată ajustarea asta fiscală, din păcate, este făcută doar să acoperim doar niște găuri din buget, nu să ajutăm economia așa cum ar trebui. Au înțeles (n.r.: cei din Guvern), dar întrebarea se pune dacă vor fi flexibili. Pentru că ce am spus noi este că, chiar dacă se face o reașezare a fiscalității, ea nu poate fi făcută de la 1 septembrie sau 1 octombrie. E nevoie de o perioadă în care să ne adaptăm cu toții, să avem o perioadă în care să ne poziționăm în businessurile noastre", a spus Laura Florea.

Statul încearcă să facă tăieri de cheltuieli ca să aducă bani la stat

Practic, odată cu noile prevederi, care sunt peste 50, nu se vor mai face în jur de 200.000 de angajări la stat, după cum precizează Guvernul. Numai că riscurile sunt majore.

"Da, au nevoie de bani la buget, nu e știința rachetelor nucleare aici, e limpede. Dacă nu ne întoarcem în deficitul bugetar de 4%, riscăm să nu prim banii din PNRR. Consiliul fiscal a avertizat de când s-a făcut bugetul ăsta. Au spus că s-a supradimensionat sau au subevaluat cheltuielile și au supraevaluat veniturile. Noi am spus că ne vom regăsi într-un deficit excesiv.

Acum de ce nu a existat o atitudine care să prevină treaba asta? Putem să o punem și pe seama rotativei, adică dăm vina și pe moștenirea grea, că nu noi, că altcineva, ș.a.m.d.

Noi suntem o comunitate de 500 de antreprenori, oameni care au crescut businessul de la zero la sute de milioane, oameni care au start-up-uri, oameni care înțeleg bugetul, oameni care au trecut prin crize mari și au ieșit întăriți. Pierderea pe care noi o vedem acum e foarte mare, cu toată sinceritatea.

Când un business e în criză, ce faci? Te uiți la buget, evident. Și ai două variante. Una e să crești veniturile, dar asta nu e o treabă simplă pe care să o faci peste noapte. Nu poți să crești prețurile la servicii, produse, peste noapte, pentru că pierzi din clienți. Sau tai din cheltuieli, unde este risipă. Ce am auzit noi este că își propun asta, după cum ne-au spus în întâlnirea de astăzi, își propun ca, din septembrie, să ia aceste măsuri dure de reducere a cheltuielilor pe tot felul de planuri. Ajung sau nu ajung banii? Probabil că nu. Oricât ar tăia.

Când a fost pandemia, în compania mea am tăiat temporar din beneficii. Am tăiat tichetele de masă, tot felul de alte beneficii, am redus cheltuielile cât am putut, am negociat chiria, am stins lumina. Toată lumea se uită la asta în criză. Sper să se uite și Guvernul. Este un mesaj pe care l-am dat astăzi și Guvernului", a concluzionat Lauza Florea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE