Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decizia CCR, în viziunea USR. Stelian Ion: „Nu vor, în realitate, să desființeze pensiile speciale. Este un joc”

Legea pensiilor speciale a picat la CCR și se întoarce în Parlament, iar România riscă să piardă astfel 3 miliarde de euro din PNRR.

Stelian Ion, reprezentant USR și fost ministru al Justiției, a vorbit la Euronews România despre decizia CCR de astăzi și efectele ei.

Stelian Ion: „Din păcate, ne așteptam la această decizie. A fost un joc pe care l-au făcut cei din PSD-PNL. Am atras atenția încă de la dezbaterile pe această lege că au plantat niște elemente de neconstituționalitate în cuprinsul legii și că legea este vulnerabilă. Erau și alte elemente referitoare la impactul bugetar care nu era calculat pe această lege, chestiune de care Curtea Constituțională nu a ținut cont. Mai era și procedura, care a fost o procedură cu nerespectarea tuturor regulilor parlamentare. Practic, a fost o perioadă foarte scurtă în care s-a putut citi legea pentru a fi votată”.

Stelian Ion a explicat de ce Coaliția ar fi „plantat” elemente neconstituționale, așa cum susține.

„Pentru că nu vor, în realitate, să desființeze pensiile speciale. Pentru că este un joc. Acum, PSD-PNL au pasat mingea către CCR, către judecătorii pe care tot PSD-PNL i-au numit acolo. Iată că acești judecători numiți de PSD-PNL au declarat legea, în parte, neconstituțională”.

„De asta spun că era de așteptat, pentru că au mai făcut jocul ăsta cei din PSD. Ca să nu voteze ei împotriva desființării pensiilor speciale se făceau că votează o lege într-o anumită variantă, iar noi am atras atenția de fiecare dată că varianta aceea e neconstituțională. Asta s-a întâmplat și acum. Vom vedea argumentele pe larg exprimate în cuprinsul deciziei, dincolo de comunicatul lapidar dat azi din care nu se înțelege foarte mare lucru pentru că sunt exprimate câteva idei în trei vorbe”.

Stelian Ion: „Noi ne așteptam la acest joc. Cei de la Putere nu vor să desființeze pensiile speciale”

Stelian Ion, despre decizia CCR de astăzi privind pensiile speciale: „Repet, noi ne așteptam la acest joc. Cei de la Putere nu vor să desființeze pensiile speciale. Consecința directă este faptul că se amână plata celei de-a treia tranșe. Este vorba de mai multe miliarde de euro pe care România trebuia să le primească. Comisia Europeană blochează această a treia tranșă din PNRR, asta e o consecință directă”.

Stelian Ion: „Dacă ar fi vrut să facă o adevărată reformă, o reformă a pensiilor speciale - a pensiilor, în general - ar fi trebuit să se apuce de mai multă vreme de treabă, iar cei de la Ministerul Muncii și de la celelalte ministere din Guvern ar fi trebuit să comunice public care sunt modificările pe care le propun, nu să zică una într-un proiect și să voteze alta de pe o zi pe alta de nu a mai înțeles nimeni nimic”.

„USR a solicitat să avem o sesiune extraordinară imediat ce vom avea decizia publicată în Monitorul Oficial. E inadmisibil să se blocheze miliarde de euro pentru că Guvernul actual, domnul Ciolacu și ceilalți membri, Puterea actuală, în ciuda declarațiilor pompoase pe care le fac referitoare le nedreptățile legate de pensiile speciale... Acești oameni, de fapt, nu vor să desființeze pensiile speciale și fac un joc foarte, foarte periculos și foarte insidios prin care doar se prefac că vor să desființeze aceste pensii sau să le ajusteze acolo unde nu pot fi desființate în totalitate”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE