Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai mari pensii speciale parlamentare din România, dintre cei 841 de beneficiari. În ultimii șapte ani, bugetul aproape că s-a triplat

Pentru a doua oară în ultimii zece ani, parlamentarii sunt mobilizați pentru a decide dacă elimină sau nu pensiile speciale pentru foștii aleși. Pensii speciale care, de-a lungul anilor, au ajuns să fie egale cu indemnizațiile actuale în plată ale parlamentarilor.

Printre cei favorizați de sistemul instituit încă din 2016 se numără foști premieri și miniștri, dar și alți lideri politici. Aceștia au reușit deja, în 2021, să-și apere aceste privilegii și speră să facă același lucru la CCR și după decizia de abrogare ce va fi luată în legislativ la începutul acestei săptămâni.

În urmă cu șapte ani, la secretariatele Camerei Deputaților și Senatului și-au depus cereri pentru obținerea de pensii speciale mai bine de 600 de foști deputați și senatori care activaseră în legislaturile 1990 – 2016. În prezent, numărul acestora a crescut, iar în fiecare an s-au înregistrat noi cereri pentru indemnizațiile de limită de vârstă.

La ora actuală, pe statul de plată al celor două camere legislative figurează 841 de beneficiari, din care 259 sunt foști senatori, iar restul sunt deputați.

841 de foști parlamentari beneficiază de pensii speciale

În total, există 841 de actuali beneficiari de pensii speciale: 259 de foști senatori și 582 de foști deputați.

Cu excepția celor care au activat în legislatura 1990-1992, indemnizația pentru limită de vârstă de care beneficiază foștii parlamentari pornește de la aproape 2.200 de lei pentru cei cu un mandat de 4 ani dus la bun sfârșit și poate ajunge la peste 12.000 de lei în cazul deputaților care au cel puțin 3 mandate pline.

Mai mult, aceste pensii pot crește anual, fiind indexate cu nivelul indemnizațiilor aflate în plată pentru actualii parlamentari.

Pensia unui fost parlamentar, în funcție de numărul de mandate

  • Pensia minimă – 1.483 de lei pentru mandate din ’90-’92: 106 beneficiari
  • Pensie pentru un singur mandat – 2.187 de lei: 263 de beneficiari
  • Pensie medie - 5.741 de lei: 183 de beneficiari
  • Pensia maximă este de 12.168 de lei, pentru minimum trei mandate de deputat: 103 beneficiari
  • 10.951 de lei pentru minimum trei mandate de senator: 55 de beneficiari

Sursa: Senat și Camera Deputaților

Bugetul alocat pentru cele două camere ale Parlamentului pentru plata acestor pensii a crescut exponențial în ultimii 7 ani, de la 20 de milioane de lei, atât cât era în 2016, la 55 de milioane, în prezent.

Contestatarii eliminării pensiilor speciale au avut câștig de cauză

Mai mult, anul trecut, bugetul legislativului a fost pus în dicultate după o decizie controversată. În februarie 2021, Parlamentul a încercat, pentru prima dată, să elimine pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor. Un an mai târziu însă, judecătorii Curții Constituționale, în urma unei acțiuni în instanță a mai bine de 100 de beneficiari, a decis că abrogarea este neconstituţională. Astfel, statul român a fost nevoit să plătească retroactiv aceste pensii, inclusiv pentru perioada în care au fost tăiate.

Printre cei care au contestat actul normativ ca să nu piardă pensia specială sunt și foștii premieri Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu. Ambii au șase, respectiv șapte mandate și primesc pensia maximă. În aceeași situație se află și fostul lider al UDMR, Marko Bela, care a avut șase mandate.

De pensie specială maximă ar putea beneficia foști baroni locali ai PSD, precum Victor Hrebenciuc și Șerban Mihăilescu.

Cele mai mari pensii speciale ale foștilor parlamentari:

  • Adrian Năstase (6 mandate = 22 de ani) – 12.168 de lei/lună
  • Călin Popescu Tăriceanu (7 mandate = 26 de ani) – 10.950 de lei/lună
  • Marko Bela (7 mandate = 26 de ani) – 10.950 de lei/lună
  • Șerban Mihăilescu (5 mandate = 20 de ani) – 12.168 de lei/lună
  • Viorel Hrebenciuc (5 mandate = 18 ani) – 12.168 de lei/lună

Parlamentarii ar trebui să voteze luni un nou proiect privind eliminarea pensiilor speciale încasate de parlamentari. O astfel de decizie este deja amenințată cu noi sesizări la CCR din partea Asociației Foștilor Parlamentari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE