Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aviz favorabil pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul intră la vot final săptămâna viitoare

Proiectul de lege care propune desființarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor a primit aviz favorabil de la Comisia permanentă pentru statutul parlamentarilor.

Membrii comisiei au dat raport favorabil iar inițiativa legislativă urmează să fie supusă la vot final.

Parlamentul adoptase anul trecut un proiect de lege care elimina pensiile parlamentarilor dar o decizie a Curții Constituționale a împiedicat punerea în vigoare a legii.

Curtea Constituțională explica în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională legea care îi lăsa pe parlamentari fără pensii speciale că actul normativ a fost adoptat „în fapt în procedură de urgență, fără ca aceasta să fi fost cerută, iar condițiile solicitării adoptării legii în procedură de urgență sunt reglementate prin Constituție”.

În comisie au fost 8 voturi "pentru" adoptarea proiectului şi o abţinere, aparţinând reprezentantului AUR.

Mai exact, judecătorii CCR au declarat legea neconstituțională, ceea ce a permis ca din iunie 2022 pensiile speciale ale parlamentarilor să reintre în plată.

În mai 2023 numărul pensiilor speciale ale parlamentarilor aflate în plată era de 843 de pensionari care au trecut cel puțin un mandat prin Parlament.

Adoptarea proiectului de lege pe repede înainte vine în contextul în care România s-a angajat în Programul de Redresare și Reziliență PNRR să elimine pensiile speciale iar tranșele de bani depind de îndeplinirea obiectivelor asumate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE