Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea pensiilor speciale a picat la CCR. Reforma se va întoarce în Parlament, iar România riscă să piardă trei miliarde de euro din PNRR

Legea pensiilor speciale a picat la CCR. Reforma se va întoarce în Parlament, iar România riscă să piardă 3 miliarde de euro din PNRR.

”Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată, afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contribuitivă condiționat de aplicarea a tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu fără distincție. Legea criticată introduce astfel o impozitare însă nu stabilește cu claritate baza de impunere ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii.

Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator pentru că se ajunge practic la o regândire și restructurare indirectă însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu.

Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții conform articolului 147, aliniatul 2 din Constituție”, a declarat Marian Enache, președintele CCR.

Curtea Constituțională a analizat miercuri sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, în legătură cu reforma pensiilor speciale. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va convoca o sesiune extraordinară în Parlament, dacă proiectul va fi declarat neconstituțional.

Legea pensiilor speciale este un jalon important prevăzut în PNRR, iar România riscă să piardă peste trei miliarde de euro, dacă nu duce reforma până la capăt.

Comisia Europeană a cerut în repetate rânduri ca pensiile de serviciu să ajungă cât mai aproape de sistemul de contributivitate. Așa cum se întâmplă cu pensiile celorlalți cetățeni.

Printre modificările pe care le introduce reforma pensiilor speciale se numără și creșterea treptată a vârstei de pensionare pentru magistrați și militari.

Proiectul se mai referă la pensiile speciale ale diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

Pe 29 iunie, ICCJ a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ privind creşterea vârstei de pensionare.

Conform acestei legi, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate.

De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE