Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cumulul pensiei cu salariul a fost interzis. Cine sunt bugetarii care fac excepție de la lege

Cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar a fost interzis. Însă cu mult mai multe excepții decât era preconizat.

Camera Deputaţilor a votat miercuri, în calitate de for decizional, cu 215 voturi „pentru”, 3 „împorivă” şi 49 abţineri, legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul.

"Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act administrativ de numire în funcţie.

Totodată, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu acordul anual al angajatorului, peste vârsta standard de pensionare în condiţiile prevăzute de lege, în baza aceluiaşi contract individual de muncă, raport de serviciu sau act administrativ de numire în funcţie, după caz", prevede proiectul privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

De asemenea, persoanele care continuă activitatea pot solicita oricând înscrierea la pensie.

Ce excepții sunt de la noua lege

Proiectul introduce mai multe excepţii la interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat. Astfel, aceste prevederi nu se vor aplica:

  • persoanelor alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie;
  • personalului didactic de predare din învăţământ pensionat, încadrat/reîncadrat în condiţiile legii;
  • personalului de îngrijire angajat prin plata cu ora de către autorităţile locale pentru asigurarea serviciilor comunitare la domiciliul persoanelor vârstnice, potrivit art.8 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011;
  • copiilor beneficiari de pensie de urmaş, precum şi persoanelor beneficiare de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă;
  • personalului de specialitate medico-sanitar din unităţile sanitare, de asistenţă medico-socială şi din instituţiile sau autorităţile publice;
  • asistenţilor personali prevăzuţi de Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • asistenţilor maternali;
  • persoanelor care ocupă funcţii clericale sau funcţii de specialitate artistică;
  • membrilor Academiei Române.

Actul normativ mai prevede că "persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanţează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfăşurării de activităţi şi operaţiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi".

Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.

Marcel Ciolacu: ”Dacă vrem să decapităm BNR şi instituţiile din subordinea Parlamentului, luând un drept, greşim fundamental”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, după adoptarea legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, că parlamentarii trebuie să respecte Constituţia, să aducă un "echilibru" în societate, dar şi respect pentru cei care au ocupat anumite funcţii.

Precizările au fost făcute în plenul Parlamentului, după ce liderul USR, Cătălin Drulă, a criticat faptul că proiectul introduce mai multe excepţii la interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Astfel, Drulă a evidenţiat că preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, vor beneficia în continuare de acest cumul.

"Nu sunt cel mai îndreptăţit să îi iau apărarea domnului preşedinte al Senatului, Nicolae Ciucă, fostul prim-ministru al României, dar azi am să o fac pentru că aşa este corect. Totuşi, domnul preşedinte al Senatului, Nicolae Ciucă, a fost şeful Armatei Române. Mai avem un coleg în Parlament care a fost şeful Armatei Române. Dacă vrem să călcăm absolut totul în picioare, să nu ne aşteptăm să fim respectaţi. Pe de altă parte, există nişte oameni aleşi de Parlamentul României în anumite mandate. Dacă vrem să decapităm astăzi BNR şi toate instituţiile care se află în subordinea Parlamentului, pentru că aşa avem noi chef şi să luăm un drept unor oameni, greşim fundamental. Cred că rostul nostru este să aducem un echilibru şi un respect pentru fiecare unde a fost, în anumite funcţii, şi un echilibru în societatea românească", a spus Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE