Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. Augustin Zegrean: O să mai vorbim mult și bine de legea pensiilor magistraților

Marian Enache, președintele Curții Constituționale, a declarat că legea pensiilor speciale a picat. Reforma se va întoarce în Parlament, iar dacă nu este adoptă în scurt timp România riscă să piardă 3 miliarde de euro din PNRR.

Pensiile speciale rămân pentru un moment de neatins. Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a vorbit în direct despre subiect la Euronews România.

Jurnalist: În ansamblu, legea este constituțională, dar anumite prevederi încalcă legea fundamentală. Ce să înțeleagă magistrații?

Augustin Zegrean, fost președinte CCR: "Asta e o formulare CCR, magistrații știu ce înseamnă. Fie se atacă un articol sau un alineat, sau o literă, fie se atacă legea în ansamblul său. Când vorbim de legea în ansamblul său, vorbim de soluțiile juridice adoptate prin proiectul de lege respectiv, sau de procedură, de greșeli de procedură sau de probleme.

Când vorbim de articole, acolo decidem pe articole dacă s-a cerut verificarea în ansamblu, legea în integralitatea sa, au verificat-o integral. Și a zis integral, acolo se verifică, de regulă, procedura urmată la adoptarea legii. Dacă s-a mers articol, a zis ăsta este neconform cu constituția.

Și mie mi se pare o formulare nelalocul ei, chestia asta, că mai sunt și altele."

Jurnalist: Dacă legea se întoarce în Parlament, poate cineva să spună, în acest moment: nimeni și nimic nu se va atinge de pensiile magistraților?

Augustin Zegrean, fost președinte CCR: "Nu, nu poate să spună, pentru că Curtea, dacă zice că anumite articole sunt neconstituționale, acelea vor trebui reluate în dezbatere de Parlament și înlocuite sau reformulate încât să fie conforme cu constituția. Nu cu decizia Curții trebuie să fie ele conforme, ci cu constituția trebuie să fie conforme și asta e tot. Deci nu poate să spună nimeni: gata, s-a încheiat povestea cu magistrații. O să mai vorbim despre asta mulț și bine. Vorbim de când s-a dat prima dată legea asta cu pensiile magistraților. De atunci este amenințarea permanentă că se taie pensile.

Și n-au rezolvat nici acum problema definitiv. Dacă dădea o soluție tranșantă, să spun, este sau nu este, atunci era rezolvată problema. Pentru că au introdus povestea asta, că pe ansamblu este constituțională, nu mai este în regulă. Dacă nu scriau asta se încheia povestea. Dar așa nu se încheie, povestea merge mai departe."

Jurnalist: Un argument care a fost adus în spațiul public este acesta: reforma pensiilor speciale ține de un jalon din acest program. Cu alte cuvinte, riscăm să pierdem acele miliarde de euro. Un plan economic poate fi alcătuit și să ocolești puțin Constituția?

Augustin Zegrean, fost președinte CCR: "Nu. Nu cred că jalonul acela există. Cred că noi ne-am angajat și așa știu că s-a întâmplat, ne-am angajat că vom tăia pensiile speciale și ei și-au notat. Și de atunci ne tot întreabă când le tăiem. Am avut asta și cu alte situații. Tot în asemenea condiții s-a modificat codul penal, codul civil și au făcut altele mai proaste în loc.

Dacă te duci la Comisia Europeană, trebuie să ai grijă la ce vorbești, pentru că tot se notează."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE