Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cadoul Guvernului pentru primari: 100 de milioane de euro, pentru proiecte locale

În bugetul pentru anul viitor au fost prevăzuți, la fel ca în fiecare an, sute de milioane de lei pentru proiecte locale propuse de parlamentari.

Pentru anul 2024 s-au alocat 551 de milioane de lei, iar proiectele care beneficiază de finanțare au fost stabilite în urma unor negocieri politice. Astfel, în anul electoral 2024, autoritățile locale vor primi mai mulți bani, de exemplu, pentru reabilitarea drumurilor sau a spitalelor.

Cu toate acestea, pe listă apar și comune care vor primi sume importante pentru a organiza simpozioane sau pentru a construi terenuri sintetice de minifotbal.

100 de milioane de euro pentru proiecte locale

În ultima zi a dezbaterilor din Parlament privind bugetul de stat pentru anul 2024, parlamentarii au împărțit în jur de 100 de milioane de euro pentru proiecte locale. Este o practică obișnuită între senatori și deputați, inclusiv parlamentarii din opoziție pot introduce proiecte pe această listă, cunoscută drept anexa 7.03. Ne uităm la județele care au primit cei mai mulți bani în urma acestor negocieri. Bucureștiul este lider, cu 48,5 milioane de lei. Pe locul 2 regăsim județul Dolj, cu aproape 27 de milioane de lei. Peste 20 de milioane vor mai ajunge în Argeș, Maramureș sau Ialomița.

Un milion de lei, pentru stadionul din Făget, Timiș

Una dintre cele mai mari alocări o vedem în orașul Făget, din județul Timiș. Aici va fi reabiliat stadionul din localitate, iar statul oferă 1 milion de lei pentru acest proiect. Echipa de fotbal din Făget joacă în prezent în Liga 5 și își propune să promoveze în Liga 4. Vedem și o alocare de 400.000 de lei pentru un teren sintetic de minifotbal, într-o localitate din județul Sălaj. Și în satul Valea Scurtă din Covasna va fi construit un teren de fotbal, tot cu gazon sintetic, pentru care statul va plăti peste 100.000 de lei.

în satul Bogdănești, Suceava se alocă 100.000 de lei pentru gardul dispensarului

Parlamentarii au obținut bani în urma negocierilor și pentru a organiza diferite evenimente în anul 2024. De exemplu, Oradea primește 100.000 de lei pentru desfășurarea simpozionului "Rolul Preotului într-o Societate în Schimbare". Există și foarte multe localități care primesc bani pentru reabilitarea de garduri sau străzi. De exemplu, în satul Bogdănești din Suceava se alocă 100.000 de lei pentru gardul dispensarului.

Într-o localitate din Cluj se va ridica cea mai scumpă capelă din noul buget, în valoare de 250.000 de lei. Și Biserica Romano-Catolică din Suplacu de Barcău va primi 300.000 de lei pentru reabilitarea gardului și a căilor de acces. Reamintim că în 2024, pentru prima dată în istorie, România va găzdui toate cele patru tipuri de alegeri într-un singur an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE