Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primarii pot cheltui pentru bâlciuri. Fost ministru: ”Apropierea anului electoral i-a pus pe gânduri”

Guvernul a decis, luni, eliminarea pragului de 2,5% din bugetul autorităților locale pentru care acestea pot finanța organizarea de evenimente culturale sau sportive. În direct la Euronews România, Anca Dragu, senator USR și fost ministru de Finanțe, a apreciat că această hotărâre reprezintă ”o ingerință gravă în independența localului”, însă ”apropierea anului electoral i-a pus pe gânduri” pe guvernanți care ”probabil că au primit mesaje din partea multor primari nemulțumiți”.

În schimb, fostul premier Theodor Stolojan a amintit că 2024 va fi ”un an greu cu multe alegeri” și că ”trebuie să găsim o formulă prin care să nu se exagereze” cu aceste cheltuieli.

”A fost eliminat pragul de 2,5% din bugetul autorităților locale pentru care acestea pot finanța evenimente culturale sau sportive, recreative.

Pragul de 2,5% este însă din fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorități locale”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

În direct la Euronews România, Anca Dragu, senator USR, a afirmat că regula prin care era stabilit un plafon de 2,5% pentru toate Primăriile ”era destul de stupidă” deoarece consideră că fiecare unitate administrativ teritorială (UAT) din România are ”alte nevoi”, motiv pentru care ”nu e cazul să vină Guvernul și să spună că numai tu atât poți face”.

E o ingerință gravă în independența localului. (...) Poate sunt UAT-uri care stau mai bine la infrastructură la apă-canal și își pot permite să aloce mai mulți bani și către activități culturale și sportive. Nu trebuie să le ducem în derizoriu. Trebuie să ții cont de principiul de bază - acela de descentralizare.

Eliminarea acestui plafon mi se pare un gest de normalitate. Cu siguranță, apropierea anului electoral i-a pus pe gânduri și probabil că au primit mesaje din partea multor primari nemulțumiți”, a afirmat vicepreședintele USR, în direct la Euronews România.

Theodor Stolojan, despre decizia prin care primarii pot cheltui pentru bâlciuri: ”Trebuie să găsim o formulă prin care să nu se exagereze”

La rândul său, fostul premier Theodor Stolojan a evidențiat că decizia Guvernului privind eliminarea limitării pentru cheltuieli cu activitățile culturale sau sportive vine în contextul în care în 2024 va fi an electoral.

”Vine un an greu cu multe alegeri și e nevoie de bani pentru evenimente culturale, pentru evenimente sportive. (...) Nu discutăm neapărat de anul 2024 care vine cu aceste alegeri.

Avem foarte mult UAT-uri în România, începând cu comune, dar și orașe care nu își acoperă cheltuielile cu angajații pe care-i au în Primărie, cu cheltuielile de mentenanță din Primărie din veniturile proprii ale Primăriei. Ori în acest caz e bine să avem niște limite. Aceste UAT-uri vin și cer bani de la bugetul statului că nu le ajung veniturile proprii.

Ori aici nu poți să lași la libera discreție acestor UAT-uri ca să stabilească ele cât anume cheltuiesc și vine apoi și cer bani de la bugetul de stat. Sigur, soluția ce implică un plafon pentru toate UAT-urile nu este bună, dar trebui să găsim o măsură pentru acele UAT-uri care nu își acoperă propriile cheltuieli din venituri proprii.

Primarii pot stabili orice nivel de salarizare pentru angajații din Primărie, cu condiția să nu depășească salariul de la nivelul viceprimarului sau vicepreședintelui. Și aici asistăm la o presiune de crește salariile. Trebuie să găsim o formulă prin care să nu se exagereze”, a concluzionat Theodor Stolojan, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE