Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine a fost mafiotul Matteo Messina Denaro, condamnat pe viață, care a murit recent. Spunea că putea umple un cimitir cu cei uciși doar de el

Fostul cap al mafiei siciliene Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, în vârstă de 61 de ani, a murit pe 25 septembrie, în penitenciar, din cauza unui cancer de colon, pe care l-a descoperit la finalul anului 2020. El se ascundea de 30 de ani, mai exact din 1993, însă a fost capturat pe 16 ianuarie 2023, după ce a apelat la o clinică prestigioasă din Palermo, sub un nume fals, pentru a face chimioterapie.

  • Chiar și președintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a felicitat pe polițiști și procurori pentru capturarea mafiotului, mai ales că fratele său a fost ucis tot de mafie, în 1980.

Matteo Messina Denaro suferea de cancer

După ce a fost arestat, Matteo Messina Denaro a fost dus, inițial, la o unitate militară de lângă aeroportul din Palermo, iar apoi a fost transferat la închisoarea din L'Aquila, la al cărei spital a și fost tratat de echipa de oncologi locală.

El s-a aflat în stare bună până luna trecută, când situația i s-a degradat. A suferit o intervenție chirurgicală la spitalul San Salvatore din L'Aquila, după ce mai fusese operat de două ori începând cu anul 2020. Însă după această ultimă procedură, a suferit o hemoragie intensă și a intrat în "comă ireversibilă", de pe 22 septembrie, după cum au precizat autoritățile italiene. Medicii susțin că, în testamentul său, Matteo Messina Denaro a scris că refuză "tratamentul agresiv", așa că i-a fost întrerupt tratamentul și alimentația, conform agenției ANSA.

Înainte de a-și pierde cunoștința, în ultimele zile, mafiotul a fost vizitat de fiica sa Lorenza și de una dintre surorile lui, care a venit cu nepoata ei.

Cine a fost Matteo Messina Denaro

Matteo Messina Denaro era supranumit Diabolik și este considerat "ultimul naș" al mafiei siciliene. A devenit cunoscut "public" în 2001, când a apărut pe prima pagină a unei publicații, care titra mare: "El este noul cap al mafiei".

Denaro a preluat conducerea Cosa Nostra din 2007, după arestarea șefilor de la acea vreme, Bernardo Provenzano și Salvatore Lo Piccolo și a rămas un confident apropiat al celebrului Salvatore "Toto" Riina. Provenzano a murit în 2016, iar Riina în 2017. Denaro era cel mai căutat om din Italia și printre cei mai căutați din lume, dar chiar și așa, a reușit să se ascundă în ultimii 30 de ani, timp în care și-a făcut mai multe operații estetice pentru a nu putea fi descoperit.

Astfel, autoritățile aveau doar câteva fotografii de la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90. Pentru constituirea noului său portret, au fost utilizate cele mai noi tehnologii, iar autoritățile au apelat la unii informatori. Aceștia spuneau chiar că el s-ar fi operat astfel încât să-i fie eliminate amprentele digitale.

De-a lungul timpului, au fost arestate zeci de persoane din greșeală. Cele mai cunoscute astfel de momente au fost în 2019, când a fost arestat un bărbat într-un spital sicilian și în 2021, când a fost arestat un britanic din Liverpool, de 54 de ani, într-un restaurant din Haga. Polițiștii i-au pus acestuia o cagulă pe cap și l-au scos forțat din restaurant. El a fost eliberat după câteva zile.

Denaro era considerat ultimul naș al mafiei siciliene

"Nașul" fusese condamnat pe viață în 2002, în absență, pentru o mulțime de crime sângeroase și atentate cu mașini-capcană, în Florența, Roma sau Milano, cele mai multe în 1993, pe care le-a ordonat sau le-a comis personal.

În 1992, el a plasat o bombă într-o mașină și a ucis doi dintre cei mai importanți magistrați italieni, Giovani Falcone și Palolo Borsellino, alături de alte victime.

Printre acuzațiile care i s-au adus a fost că ar fi răpit, în 1993, un băiat de 12 ani, l-a strangulat până a murit și l-a dizolvat apoi în acid, după ce îl ținuse captiv timp de 779 de zile. Totul pentru ca tatăl copilului să-și retragă dezvăluirile despre masacrul de la Capaci, în care a fost ucis procurorul Giovani Falcone, soția sa și trei polițiști.

Cu câteva zile înainte, tot prin strangulare ar fi ucis-o și pe o femeie însărcinată, al cărei partener ar fi fost considerat o amenințare, după cum presupun oamenii legii.

  • "Aș putea umple un cimitir doar cu oamenii pe care i-am omorât eu personal", a fost una dintre declarațiile sale înspăimântătoare.

Denaro era liderul clanului Cosa Nostra

Matteo Messina Denaro s-a născut în 1962, la Castelvetrano, oraș din provincia Trapani. El este fiul unui alt mare mafiot, Francesco Messina "Money", care a fost găsit de poliție în 1998 și a murit după un infarct. De la el ar fi învățat "arta" de a se ascunde de autorități, după cum a scris agenția Nova.

  • Inițial, Matteo Messina Denaro a fost șeful local al mafiei din Castelvetrano. Acest clan era un aliat al Corleonesilor, în anii '80.

Denaro ducea un stil de viață luxos, iar informațiile apărute în presa italiană susțin că el era finanțat de oameni de afaceri și politicieni. De multe ori, prefera să poarte costume scumpe, un ceas Rolex și ochelari de soare Ray-Ban. La momentul arestării, el avea un Rolex în vaoare de 38.000 de euro.

Informatorii care au ajutat la capturarea lui Denaro susțineau că acesta a devenit din ce în ce mai izolat în ultimii ani, iar autoritățile italiene i-au consfiscat niște proprietăți, i-au închis afacerile și au arestat peste 100 de rude și complici. Astfel, contactele sale au fost tăiate rând pe rând. În timp, apăreau tot felul de informații, iar unii mafioți spuneau că l-au văzut în Germania, Anglia, Spania sau în unele țări din America de Sud, însă alții susțineau că el nu pleca niciodată din Castelvetrano, unde avea fieful.

Chiar și după arestarea sa, polițiștii încă nu au terminat de destructurat întreaga sa rețea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE