Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va influența Inteligența Artificială alegerile din 2024. De ce faptul că oricine o poate folosi îi îngrijorează pe experți

2024 reprezintă un an important din punct de vedere electoral la nivel global. În România, avem toate tipurile de alegeri, patru la număr. Mai mult decât atât, 49% din populația mondială se pregătește pentru alegeri. Vor fi primele scrutine în care inteligența artificială, devenită în 2023 tot mai accesibilă oamenilor, va juca un rol important.

Alexandra Cernian, conferențiar la Facultatea de Automatică și Calculatoare - Universitatea Politehnică București și expert evaluator în inovație digitală pentru Comisia Europeană, a vorbit pentru Euronews România despre provocările legate de cursele electorale de anul acesta. Experta spune că lucrurile vor lua o amploare mult mai semnificativă.

AI, folosit și în anii electorali anteriori. ”Lucrurile vor lua o amploare mult mai semnificativă de data aceasta”

“Jocuri bazate pe inteligența artificială în alegerile electorale s-au făcut și în anii anteriori, însă acum, pentru că avem la dispoziție aceste instrumente care au explodat ca utilizare anul trecut, cele bazate pe inteligența artificială generativă, mai exact ChatGPT și altele similare, lucrurile vor lua o amploare mult mai semnificativă de data asta”, spune Alexandra Cernian.

Inteligența Artificială – rol pozitiv sau ”armă electorală”

Expertul evaluator în inovație digitală vorbește despre două direcții în care poate fi folosită inteligența artificială. Uneori poate fi o unealtă pentru campanii de dezinformare și manipulare a publicului:

”Aș vrea să vorbim aici în două direcții, pentru că odată inteligența artificială poate să aibă și un rol pozitiv în ceea ce înseamnă derularea corectă a alegerilor electorale. Dar, pe de altă parte, evident, poate fi utilizată și în scopuri mai puțin pozitive. Pe parte benefică, inteligența artificială poate fi folosită pentru a evita fraude electorale, pentru a monitoriza mai atent tot procesul electoral, pentru a garanta corectitudinea.

Pe partea cealaltă, bineînțeles, vorbim, cum este foarte în trend acum, despre campanii de dezinformare și manipularea publicului”.

”AI a devenit un instrument care este la îndemâna oricui are o conexiune la internet”

Anul acesta, vor fi primele alegeri în care AI va juca un rol important după evoluția și accesibilizarea instrumentelor bazate pe AI. Specialista atrage atenția că acesta este doar începutul.

“Pericolul cel mai mare probabil derivă din această democratizare a inteligenței artificiale la care asistăm în prezent. Și aș îndrăzni să spun că este abia începutul ceea ce am văzut până acum. Odată cu apariția acestor instrumente noi de inteligență artificială, a devenit un instrument care este la îndemâna oricui are o conexiune la internet. Asta este noutatea.

“Pericolul cel mai mare probabil derivă din această democratizare a inteligenței artificiale”

Înainte, inteligența artificială era un instrument mai de nișă la care aveau acces anumite segmente de populație sau anumite segmente din diverse industrii. Însă acum este un instrument efectiv la îndemâna oricui. Și asta înseamnă că orice utilizator de internet se transformă acum într-un creator de conținut sau chiar într-un creator de tehnologie.

Și de aici derivă pericolele care țin de diseminarea de informații false, de inducerea în eroare a populației, de a lansa campanii de manipulare a opiniei publice, de a influența opinia publică. Aici va fi probabil o provocare cu care ne vom confrunta în aceste runde de campanii electorale”, a declarat Alexandra Cernian.

Cum poate fi concepută o strategie electorală cu ajutorul AI?

Alexandra Cernian mai spune că inteligența artificială poate fi și un instrument pentru conceperea unei strategii electorale.

Din punct de vedere tehnologic, practic, rețeta sau secretul stă în felul în care s-ar antrena acest model. Practic, orice sistem care se bazează pe inteligența artificială pleacă de la această sămânță, de la datele care îi sunt furnizate ca să învețe. Evident că rezultatul pe care îl va da acest model artificial pentru campania electorală ar depinde foarte mult de datele cu care el a fost instruit.

”Orice sistem care se bazează pe inteligența artificială pleacă de la datele care îi sunt furnizate”

Au fost la un moment dat niște dezbateri legate de ChatGPT și BARD, cum că unul este mai de stânga și unu este mai de dreapta. Cred că la MIT a fost făcut acest studiu și chiar s-a publicat un articol destul de amplu cu exemple foarte interesante, mai ales acum în prag de campanie electorală. Nu este un articol foarte tehnic. Și evident că explicația stă în același lucru, în datele cu care au fost antrenate cele două modele.

Iar acum, dacă scopul meu este să dezvolt un astfel de sistem cu un obiectiv final clar, eu știu foarte bine ce vreau să induc populației, care este mesajul pe care vreau să-l transmit, că vreau să fie de stânga, de dreapta, extremist, ș.a.m.d. Atunci probabil mă voi asigura că modelul pe care îl construiesc este învățat în această direcție și atunci rezultatele pe care le voi obține asta vor promova. Deci, cam asta cred că se poate întâmpla cu o simulare de genul acesta”, mai spune Alexandra Cernian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE