Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creatorul ChatGPT pregătește un plan pentru a descuraja dezinformarea, în pragul unui an electoral important la nivel global

Creatorul ChatGPT a schițat un plan pentru a preveni utilizarea instrumentelor chatbotului pentru a disemina informații electorale false, în contextul în care alegătorii din peste 50 de țări se pregătesc să voteze la alegerile naționale din acest an, transmite euronews.

Măsurile de protecție prezentate de startup-ul de inteligență artificială (AI) din San Francisco includ inițiative mai noi pentru a preveni utilizarea greșită a instrumentelor care folosesc AI, devenite extrem de populare la nivel global.

Cu ajutorul acestora pot fi create texte și imagini noi în câteva secunde, dar pot fi create și mesaje înșelătoare sau imagini false, însă foarte convingătoare și asemănătoare cu realitatea.

Măsurile menționate de OpenAI vor fi aplicate în mod specific companiei-mamă a ChatGPT, doar unul dintre jucătorii dintr-un univers în expansiune de companii care dezvoltă instrumente avansate de IA generativă.

Compania a transmis că va interzice oamenilor să folosească tehnologia pentru a crea chatbot-uri care imită identitatea unor candidați sau guverne reale, pentru a influența modul în care se desfășoară votul sau pentru a descuraja oamenii să voteze. De asemenea, compania a spus că până când se vor face mai multe cercetări cu privire la puterea de persuasiune a tehnologiei sale, aceasta nu va permite utilizatorilor săi să creeze aplicații în scopuri de campanie politică sau de lobby.

Conținutul care folosește inteligența artificială va fi marcat

Odată cu începutul acestui an, a transmis OpenAI, vor fi marcate digital cu un simbol imaginile AI create folosind generatorul său de imagini, DALL-E. Acest lucru va marca permanent conținutul, cu informații despre originea acestuia, făcând mai ușoară identificarea unei imagini care apare în altă parte pe web și care a fost creată folosind instrumentul AI.

Compania a mai spus că este în parteneriat cu Asociația Națională a Secretarilor de Stat pentru a îndruma utilizatorii ChatGPT care adresează întrebări despre vot către informații precise pe site-ul web al grupului, CanIVote.org.

ChatGPT și DALL-E, instrumente ale OpenAI, sunt unele dintre cele mai puternice tehnologii AI generative de până acum. Dar există multe companii cu tehnologie la fel de sofisticată, care nu au pregătit măsuri de protecție în fața informațiilor electorale false.

În același timp, unele companii de social media, cum ar fi YouTube, Tiktok și Meta, au introdus politici de etichetare a conținutului în care se folosește AI, dar rămâne de văzut și dacă vor reuși să-i prindă în mod constant pe cei care încalcă noile reglementă.

Fără adoptarea voluntară a unor astfel de politici în industrie, reglementarea dezinformării generate de IA în politică ar necesita și crearea unei legislații. Mai mult de o treime dintre statele americane au adoptat sau au introdus proiecte de lege pentru a aborda falsurile profunde în campaniile politice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE