Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Alegerile locale ar putea fi comasate cu cele europarlamentare. Varianta agreată în interiorul PSD

PSD ia în calcul comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Ideea ar fi fost agreată în interiorul Partidului Social-Democrat, au precizat surse politice de încredere pentru Euronews România.

Decizia a fost discutată marți seară la finalul întâlnirii de la PSD cu liderii din teritoriu ai partidului. Anunțul oficial ar putea fi făcut în curând.

Dar PSD are și anumite condiții: coaliția să stabilească clar care sunt etapele următoare. În cursul lunii februarie se va decide tot calendarul electoral pentru acest an.

PSD ar fi de acord și cu candidat comun la președinție

De altfel, nu este exclus un tandem cu liberalii la principalele funcții din stat. Acest tandem ar urma sa fie anuntat tot în februarie.

Pe surse, liderii PSD ar fi dispuși să susțină un candidat comun la președinție, invocând rocada făcută la șefia Guvernului în primăvara acestui an. Pe acest model, social-democrații să fie cei care propun șeful statului pentru următorii cinci ani, iar după acest mandat ar veni rândul liberalilor să propună candidatul la președinție.

Săptămâna trecută, preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat că se discută mult în ultimul timp despre comasarea alegerilor, însă acest lucru nu este "o problemă urgentă a românilor”.

În 2024, România va organiza alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Cu excepția alegerilor pentru Parlamentul European, ce vor avea loc pe 9 iunie, restul datelor nu au fost încă stabilite.

Din acest motiv, calendarul celor patru rânduri de alegeri din 2024 a generat tensiuni între PSD și PNL.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE