Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 90% dintre români nu au încredere în Președinție și nici în partide. Cum se raportează cetățenii la instituțiile politice în an electoral

Peste 80% dintre români nu au încredere în președinție, iar aceeași lipsă de încredere este și față de Parlament. Sunt cifrele unui sondaj CURS, cu patru luni înaintea primei runde de alegeri din cele patru din acest an. Liderii partidelor politice care populează instituțiile vizate aruncă vina unii pe alții.

Datele obținute de CURS arată că 79% dintre români nu au încredere în Guvern; 83%, în Parlament. 86% nu cotează cu încredere președinția, procent care se păstrează și în cazul partidelor politice. Pe stradă, greu găsești pe cineva care să aibă cuvinte de laudă la adresa politicienilor.

Femeie: ”Nu am niciun pic de încredere. Din păcate, la următoarele alegeri nu știu cu cine voi vota. Și spun asta dintr-o perspectivă a unui om care se interesează despre partidele politice care vor să facă un bine societății, un bine genuine. Trebuie să înceteze să mintă și mai multă transparență către public”

Bărbat: ”Am încredere foarte mică, în toți. Ei sunt pentru ei, să ia cât mai mult, ciolanul, cum se spune în popor. Asta este viața de azi, că dacă am avea niște conducători și administratori să ne administreze cum trebuie, am fi și noi mai sus”.

Tânăr: ”Ar trebui să încerce într-o anumită măsură să interacționeze mai mult cu populația, să le explice”

Femeie: ”Nu am încredere în nimic. Deci, în țara asta nu mai merge nimic bine. Nu se țin nici de cuvânt”

Liderii politici văd altfel starea țării. Social-democrații, aflați la guvernare, dau vina pe partidele din Opoziție.

Purtătorul de cuvânt al PSD susține că ”măsurile bune” nu sunt văzute din cauza criticilor: Nu pot să-mi imaginez ce era în sufletul oamenilor văzând halimaiul făcut de doamna Vadim cu fustă

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: ”Eu vă înșir acum toate măsurile bune pe care le-am luat. Problema este că tot ce faci bun și comunici bine se dă peste cap de cineva care reprezintă clasa politică și care monopolizează un discurs în Parlament sau un discurs în media, care strică imaginea tuturor. Eu nu pot să-mi imaginez ce era în sufletul oamenilor care s-au uitat la televizor văzând halimaiul pe care l-a făcut la prezentarea bugetului doamna Vadim cu fustă.

Am avut și PPDD, am avut și USR: Și nu trebuie să ne ferm de lucrul ăsta, chiar dacă în principiu lumea face o diferență mare între USR și AUR. USR-ul a început să vină cu telefoanele mobile filmând fiecare muscă care mergea prin Parlament și să pună în ședințele Comisiei juridice muzică la boxe”

Deputat social-democrat, despre încrederea scăzută în parlamentari: ”Nu cred în vină colectivă”

Un deputat PSD, aflat la al doilea mandat, arată cu degetul spre politicienii cu state și mai vechi.

Florin Manole, deputat PSD: ”Personal, nu simt că împart responsabilitatea pentru încrederea scăzută în clasa politică în egală măsură, eu, un tânăr politician, cu un alt politician mai vechi, nu dau nume aici, că nu despre asta e vorba, care a tăiat pensii și salarii. Și a generat o traumă socială.

Nu cred în vină colectivă. Nu simt că acest concept se poate aplica nicăieri. Nici în politică, nici în viața de zi cu zi, nici în dreptul penal, responsabilitatea nu este decât individuală”.

Deși sunt la putere, liberalii dau vina pe deciziile nepotrivite ale Guvernului

Liberalii reclamă deciziile guvernamentale nepotrivite, în condițiile în care PNL este parte a Executivului încă din 2019.

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL: ”Vă dați seama că fiecare om care activează într-un domeniu își dorește să fie apreciat. În contextul în care oamenii au nemulțumiri în legătură cu anumite decizii guvernamentale, care în esență apreciază românii că le afectează buzunarul, cred că e mult de muncit pentru a reface încrederea în clasa politică, dar nu este un lucru imposibil.

Fără discuție lumea politică decontează astăzi o serie de politici populiste, o serie de inconsecvențe, precum și o serie de promisiuni neonorate”

Lider USR: Sunt mândru de munca pe care am făcut-o în politică până acum

Formațiunile din Opoziție își văd în continuare de fișa postului. Critică Puterea. Deși Uniunea Salvați România a făcut parte din Executiv timp de un an, alături de PNL și UDMR.

Cătălin Drulă, președintele USR: ”Eu sunt mândru de munca pe care am făcut-o în politică până acum. Nu mă simt vizat de această afirmație. PNL și PSD au ajuns 98% dominate de acest tip de politică extractivă. Ajungem la putere, ca să tragem noi pentru noi.

Eu tocmai am intrat în politică în 2016 și colegii mei din USR ca o reacție la acest tip de a face politică. Și n-am aplecat capul. Cred că este foarte important să deschidem ochii. Da, noi, politicienii, avem o responsabilitate enormă. Evident, și cei care dau votul au o responsabilitate”

AUR dă vina pe partidele vechi pentru nivelul scăzut de încredere. ”Suntem relativ noi, deci nu suntem afectați”

Alianța pentru Unirea Românilor, înființată în 2019 și aflată la primul mandat în Parlament, se distanțează mai ușor de sondajul care arată neîncrederea românilor în politicieni.

Adrian Axinia, deputat AUR: ”Pe scena politică suntem relativ noi, deci nu suntem afectați pentru că suntem conștienți că principala cauză pentru care românii nu au încredere se datorează partidelor vechi care s-au perindat la conducerea țării separat sau împreună, cum este cazul de față și acest lucru nu s-a văzut în viața de zi cu zi a românilor, în standardul de viață al acestora.

AUR se bucură de încredere a românilor, pentru că suntem singurul partid care coboară în stradă și stă de vorbă cu oamenii”.

Sociolog, avertisment despre lipsa încrederii în instituțiile politice: Lucrurile se vor înrăutăți

Lipsa de încredere în instituțiile politice nu este de ieri, de azi. Iar sociologii vin cu perspective mai întunecate pentru viitor.

Vladimir Ionaș, sociolog: ”Tot ceea ce se întâmplă în Parlament, toate scandalurile nu fac decât să adâncească această lipsă de încredere. Dar nu este o surpriză. Acesta este topul de ani de zile și probabil lucrurile, dacă nu avem parte de o minune, de un miracol în modul în care partidele își construiesc listele de parlamentari și cum va arăta viitorul Parlament, lucrurile se vor înrăutăți. Va scădea foarte mult această încredere”

Sondajul CURS este făcut la comanda PSD, pe un eșantion de 1082 de oameni, în perioada 15-27 ianuarie, cu o marjă de eroare de +/- 3%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE