Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalist Deutsche Welle: „Ciolacu nu va putea niciodată să câștige președinția fără ajutorul liberalilor”

Sabina Fati, corespondent Deutsche Welle la București, a declarat la Euronews România că nu crede într-o eventuală destrămare a Coaliției PSD-PNL și că Marcel Ciolacu are nevoie de ajutorul liberalilor „ca să câștige președinția”. Totodată, președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a declarat la Vocile care contează ipoteza ruperii Coaliției este „un spectacol regizat”, menit să distragă atenția opiniei publice de la „evaluarea critică a proastei guvernări”.

„Marcel Ciolacu personal are nevoie să rămână cu liberalii. Nu va putea niciodată să câștige președinția României fără ajutorul lor”

Sabina Fati, corespondent DW: „Lucrurile sunt complicate, pentru că PSD-ul îl șantajează pe președinte cu această plecare de la guvernare. Nimeni, însă, nu pleacă înainte de alegeri, mai ales înainte de alegerile locale, atunci când baronii și șefii din teritoriu au nevoie de susținere financiară pentru alegeri și promisiuni pentru următorul mandat”.

„Părerea mea e că liberalii au mai multă nevoie de comasare decât PSD, dar în același timp, Marcel Ciolacu personal are nevoie să rămână cu liberalii. E aici, cumva, un joc de sumă nulă între cele două formațiuni pentru că Marcel Ciolacu nu va putea niciodată să câștige președinția României fără ajutorul liberarilor și dacă nu o câștigă, pierde partidul, așa s-a întâmplat întotdeauna în istoria social-democraților de 30 de ani încoace”.

„De partea cealaltă, nici Ciolacu nu mai rămâne pe poziție dacă liberalii nu reușesc să ia la europarlamentare măcar 20% și pentru a lua cele 20 de procente au nevoie, probabil, să comaseze localele cu europarlamentarele sau să existe un mic sprijin în așa fel încât primarii să își poată mobiliza electoratul pentru europarlamentare”.

„Spun că europarlamentarele reprezintă un prag roșu pentru dreapta românească pentru că după europarlamentare se va trage linia și, probabil, liberalii se vor întoarce și vor face – există această probabilitate destul de mare, pentru că nu vor ajunge la pragul de 20% - o alianță cu USR-ul. Forța Dreptei nu contează foarte mult în aritmetica noii alianțe de dreapta pe care a organizat-o Uniunea Salvați România, e doar un mic pion care vrea să demonstreze că acolo e o alianță și nu mai spun că electoratul de dreapta are nevoie de o alianță care să proiecteze pentru viitor o guvernare fără PSD, o guvernare în care - nu-i așa - taxele să nu se mai modifice din șase în șase luni și în care stabilitatea să nu se mai facă doar pentru pensii speciale, pentru că până acum promisiunea PSD-PNL, de fapt, e o stabilitate pe 10 ani Ciucă-Ciolacu. Nu cred că asta poate să mai continue”.

„Oricum, e foarte greu de înțeles pentru o țară care se vrea stabilă să nu știe care e calendarul electoral cu un an înainte. E incredibil că noi trebuie să improvizăm de la o lună la alta ce facem, că nu avem planuri măcar pe următorul an”.

„Ciolacu încearcă să forțeze comasarea doar pentru ca el să devină un candidat comun”

Sabina Fati e de părere că nu neapărat comasarea este miza, ci dacă Ciolacu și Ciucă vor rămâne în vârful acestei alianțe.

Sabina Fati, corespondent DW: „Miza e pentru ei. Tot restul ansamblului contează mai puțin. Ciolacu încearcă să forțeze comasarea doar pentru ca el să devină un candidat comun, ori așa ceva este inacceptabil pentru liberali, așa cum în mod normal ar fi fost inacceptabilă - poate nu neapărat această mare Coaliție, stânga-dreapta, cât politicile pe care le-au promovat social democrații fără ca liberalii să poată să tragă frână”.

Ce șanse ar fi ca o femeie să ajungă președintele României?

Sabina Fati, corespondent DW: „Dacă ar candida singura femeie care e sondată până acum - Laura Codruța Kövesi - probabil că ar reuși să comaseze electoratul de dreapta. Există și o ipoteză - deocamdată, fantezistă - cea a candidaturii Maiei Sandu, dar nu cred că se pune problema (...)”.

„Doamna Kövesi ar avea șanse reale dacă ar vrea să renunțe la poziția de procuror general european și ar vrea să intre în politică. Mi se pare și asta puțin probabil pentru cineva care are o carieră atât de importantă în spate (...), dar noi nu știm exact ce planuri are. Are acest mandat, ca procuror european, și după aceea nu știm ce plan de carieră are doamna Kövesi, nu știm cu ce argumente cineva ar putea să o convingă cineva, vreunul dintre partide - și nu avem aici în vedere decât USR sau PNL - dar e puțin probabil din partea liberalilor”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE