Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comasarea alegerilor, între interesul partidelor și interesul cetățenilor. Valeriu Stoica: Cred că este rațională și nu este antidemocratică

Comasarea alegerilor și beneficiile electorale pe care le-ar putea aduce provoacă noi tensiuni în coaliție. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu sunt presați de lideri PSD din teritoriu să comaseze și parlamentarele cu prezidențialele. Scenariul ar oferi social-democraților posibilitatea de a câștiga mai multe mandate în viitorul Parlament prin folosirea candidatului prezidențial drept locomotivă electorală. Un alt scenariu discutat este cel al comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Valeriu Stoica, fost președinte PNL, a vorbit la Euronews România despre posibilitatea comasării alegerilor. În opinia acestuia, decizia liberalilor de a merge de singuri în alegeri e una înțeleaptă, iar în cazul comasării, între interesul electoratului și cel al partidelor politice există o complementaritate.

„Decizia de a merge singuri în alegeri este una înțeleaptă. PNL trebuie să aibă curajul și forța să meargă pe cont propriu la cele patru categorii de alegeri din acest an. Nu este însă deloc exclus ca, păstrând această decizie, să se adopte o anumită tactică legată de alegeri. Problema cea mai importantă este cea a comasării alegerilor.

Sunt două perspective asupra acestei probleme. Cine este beneficiarul unei posibile comasări? Pe de o parte există tendința să se spună că electoratul este cel care ar trebui să beneficieze de pe urma acestei comasări. Eu cred că este o perspectivă corectă, pentru că a organiza patru runde de alegeri este și obositor pentru electorat și costisitor pentru stat. Cred că această comasare este rațională și nu este antidemocratică.

Un avantaj important al comasării ține de ordinul mobilizării la alegeri. Se știe că interesul pentru europarlamentare este foarte redus, în timp ce interesul pentru locale este foarte ridicat. De asemenea, se știe că interesul pentru prezidențiale este foarte ridicat, în timp ce interesul pentru parlamentare nu este foarte ridicat. Ca urmare, se conturează două ipoteze – comasarea alegerilor locale cu europarlamentare și comasarea parlamentarelor cu alegerile prezidențiale. Există o problemă legată de ultima variantă, dacă o asemenea soluție este în acord cu Constituția. Pentru prima ipoteză, nu este nici un impediment de ordin constituțional.

Există și perspectiva partidelor politice, interesul partidelor politice. De data aceasta cred că între interesul electoratului și cel al partidelor politice există o complementaritate. Nu cred că e doar interesul PNL să existe această comasare. E și interesul PSD și a altor partide politice. Partidele care nu au o structură teritorială puternică au reticențe și se tem de comasarea alegerilor pentru că pierd avantajul stării de spirit”, a spus Valeriu Stoica.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE