Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Totul sau nimic, în Coaliție: prezidențiabil comun sau alegeri la termen

Negocierile din Coaliție pe comasarea alegerilor au ajuns la faza pe presiuni. PSD nu va mai face majoritate după alegeri cu PNL dacă se merge doar pe calendarul europarlamentarelor separate, avertizează social-democrații. Liberalii au contraatacat cu scenariul ieșirii de la guvernare. Motiv suficient pentru ca Marcel Ciolacu să joace cu mandatul de premier pe masă, dar și cu impunerea calendarului alegerilor la termen. Prin vocea liderului Nicolae Ciucă, liberalii s-au repliat. Însă, cu mai puțin de 24 de ore înainte de întâlnirea decisivă, soluția de compromis încă nu se întrevede în interiorul Coaliției.

Strategiile Coaliției înainte de ziua deciziei în privința comasării alegerilor

Ciolacu: „Cel mai bine ar fi fost să nu intrăm la guvernare și să nu facem această Coaliție / Îmi depun mandatul dacă partenerii de Coaliție se retrag de la guvernare”

Ciucă: „Eu mizez pe raţiunea tuturor”

După eșecul negocierilor de acum câteva zile, blocate de chestiunea prezidențiabilului comun, PSD și PNL s-au contrat prin voci din eșaloanele inferioare, ca tactică de a pune presiune publică pe ceilalți. PSD a pus sub semnul întrebării șansele liberalilor de a obține un rezultat bun în cazul unor europarlamentare necomasate cu alegerile locale. La rândul lor, unii vicepreședinți liberali au sugerat posibilitatea ieșirii de la guvernare dacă blocajul se va menține după negocierile de mâine. De la Roma, conducerea PSD a plusat în acest joc, invocând chiar o înțelegere cu șeful statului.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Eu nu voi schimba calendarul electoral decât pentru întreg anul. Cel mai bine pentru mine și colegii mei ar fi fost să nu intrăm la guvernare și să nu facem această Coaliție. Dacă este o decizie politică a partenerilor de Coaliție să se retragă de la guvernare, în acel moment domnul președinte Klaus Iohannis va primi mandatul meu de prim-ministru. Eu am intrat în acest proiect după o discuție inclusiv cu președintele României, că vom duce această Coaliție și această guvernare cel puțin până în anul 2024”.

Conducerea PNL a făcut apel rapid la rațiune în Coaliție, dar își menține poziția pentru un candidat propriu la Cotroceni.

Nicolae Ciucă,  președintele PNL: „Vom discuta din nou, vom căuta soluţii şi eu mizez foarte mult pe raţiunea tuturor, astfel încât să avem o soluţie şi să ne concentrăm pe tot ceea ce înseamnă actul de guvernare. Participarea separată am avut-o în vedere încă din noiembrie, când am decis să ne asumăm angajarea în campania din 2024 prin forţe proprii. Avem motto-ul Prin noi înşine”.

Dincolo de tactica declarațiilor în contradictoriu, în spatele ușilor închise, ambele tabere și-au făcut propriile calcule.

Pentru conducerea PSD, obiectivul unui consens pe susținerea unui candidat social-democrat la Cotroceni este primordial. În caz contrar, social-democrații le vor propune mâine colegilor de guvernare alegeri la termen, cu parlamentare intercalate între cele două tururi prezidențiale, pe data de 30 noiembrie.

Liberalii susțin, însă, pe surse, că mandatul de negociere nu s-a schimbat: sunt pentru comasare euro cu locale, eventual și pentru parlamentare cu turul I al prezidențialelor, nu, însă, și pentru acord pe candidați comuni, în special la alegerile prezidențiale. Nici alegeri la finele lunii noiembrie pentru legislativul național nu este o variantă pentru PNL. Nu permit asta nici Constituția, nici deciziile CCR, susțin sursele citate, conducerea PNL mergând pe data de 8 decembrie pentru organizarea parlamentarelor la termen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE