Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Tiraspolul ar urma să ceară Moscovei alipirea Transnistriei la Rusia. Reacția Chișinăului

Republica separatistă Transnistria ar urma să solicite Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federaţia Rusă, informează joi Deschide.md, citând o declaraţia făcută de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba, citat de INFOTAG.

22/02/2024 , 19:13

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova monitorizează situația

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova spune că monitorizează atent situația din regiunea transnistreană.

„Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, arată Biroul în comunicatul emis pe 22 februarie, citat de presa din Republica Moldova.

O posibilă solicitare va avea loc pe 28 februarie

Potrivit lui Ciorba, solicitarea ar urma să fie adoptată în timpul "congresului aşa-zişilor deputaţi de toate nivelurile" din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie.

Deputatul transnistrean a atras atenţia asupra faptului că adunarea va avea loc cu o zi înainte de discursul preşedintelui rus Vladimir Putin adresat Adunării Federale (camerele reunite ale parlamentului rus). Opozantul transnistrean nu exclude posibilitatea ca această directivă de a organiza congresul să vină chiar de la Moscova.

Ghenadie Ciorba presupune că, în cadrul congresului aşa-zişilor deputaţi de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federaţia Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunţa acest lucru în faţa Adunării Federale, care va lua decizia de a da curs cererii.

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol şi protestul organizat recent acolo împotriva aşa ziselor presiuni economice ale Republicii Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chişinăului.

"De aici vine şi declaraţia recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetăţenii săi din Transnistria" a mai declarat Ciorba.

Un scenariu similar cu cel din Ucraina?

Luni, liderul separatiştilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunţat convocarea aşa-zişilor deputaţi de toate nivelurile în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chişinăului.

Potrivit presei din stânga Nistrului, convocarea a avut loc la solicitarea aşa-zişilor "primii deputaţi", care au acuzat Republica Moldova că încalcă drepturile şi înrăutăţeşte situaţia social-economică a transnistrenilor. Data adunării urmează să fie stabilită de pretinsul soviet suprem al Transnistriei.

Convocarea aşa-zişilor deputaţi transnistreni de toate nivelele a mai avut loc în anul 1990, când aceştia au proclamat republica, şi în 2006, când au acuzat Chişinăul de blocadă economică.

Separatiștii din Transnistria par a încerca să implementeze un scenariu similar cu cel din estul Ucrainei. În 2014, separatiștii din autoproclamata Republică Populară Donețk au cerut alipirea la Rusia, la doar câteva ore după ce și-au proclamat independența. În 2022, separatiștii din Donețk și Luhansk au cerut sprijinul militar al Rusiei. Acesta avea să fie unul dintre pretextele folosite de Putin pentru declanșarea invaziei militare din februarie 2022.

Spre deosebire de reginea Donețk, Transnistria nu se învecinează direct cu teritoriul Rusiei. Totuși, merită amintit că Rusia mai deține în prezent o astfel de exclavă - regiunea Kaliningrad.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE