Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia pregătește terenul pentru o operațiune hibridă în Republica Moldova

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța nu vede nicio amenințare militară imediată la adresa unui stat membru, dar a precizat că există un "risc constant" de atacuri hibride.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a observat recent că actorii de la Kremlin, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, au stabilit condițiile informaționale pentru a justifica posibile atacuri hibride în Republica Moldova, precum și asupra statelor baltice, a Danemarcei și Finlandei.

În cea mai recentă evaluare a sa, think tank-ul cu sediul în SUA afirmă: "Kremlinul desfășoară operațiuni informaționale împotriva Republicii Moldova foarte asemănătoare cu cele pe care Kremlinul le-a folosit înainte de a invada Ucraina în 2014 și 2022, probabil pentru a stabili condițiile care să justifice o posibilă escaladare”.

Ce spun serviciile de informații estoniene

Anterior, Serviciul estonian de informații externe (VLA) a declarat că efortul actual de restructurare și extindere a armatei ruse are ca scop intensificarea poziționării militare rusești împotriva Finlandei, notează euronews.com.

VLA a relatat că armata rusă formează Districtul Militar Leningrad și Districtul Militar Moscova pentru a se poziționa împotriva Finlandei și a NATO, încercând în același timp să își "consolideze parțial unitățile" din regiunea baltică.

Evaluarea VLA este în concordanță cu cea a ISW, potrivit căreia Rusia ar putea aranja forțele militare astfel încât să se poziționeze de-a lungul frontierei cu membrii NATO pe termen mediu și lung.

"Probabilitatea unui atac militar direct împotriva Estoniei rămâne scăzută în acest an, dar situația în Europa și de-a lungul granițelor Estoniei în viitorul apropiat depinde de modul în care se desfășoară războiul din Ucraina”, afirmă Serviciul estonian de informații externe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE