Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Institutul pentru Studiul Războiului: "Kremlinul ar pregăti o operațiune sub steag fals în Moldova, prin separatiștii din Transnistria"

Rusia ar pregăti o operațiune sub steag fals în Republica Moldova, sub pretextul apărării Transnistriei. Este avertismentul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care susține că totul ar urma să fie făcut prin intermediul liderilor separatiști din Transnistria, cu scopul de destabiliza Republica Moldova.

Pe 10 ianuarie, Ministerul Securității de Stat din Transnistria (MGB) a anunțat că, pe 7 ianuarie, a avut loc un "incident cu utilizarea armelor de foc", în urma căruia "doi cetățeni ai Transnistriei au fost transferați pe teritoriul Ucrainei".

Rusia ar pregăti o operațiune sub steag fals în Transnistria

Însă Serviciul de Frontieră al Ucrainei a negat că la Tiraspol "ar fi avut loc un incident care a implicat folosirea armelor de foc", în zona graniței cu Ucraina. Existența unui astfel de incident a fost negată și de Andrei Demcenko, secretarul de presă al departamentului ucrainean.

"Grănicerii noștri nu au înregistrat situații neobișnuite. Declarația așa-zisei Transnistrii este, mai degrabă, de natură provocatoare, cu scopul de a învinovăți Ucraina. În plus, știm că această enclavă are o orientare prorusă", a spus Andrei Demcenko, citat de RBC-Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului a amintit că Ministerul Securității din Transnistria este "un departament al FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei)".

Cu o zi înainte de anunțul Ministerului Securității din Transnistria, președintele acestei republici, Vadim Krasnoselski, a susținut că militarizarea Moldovei ar constitui o amenințare pentru Transnistria. Declarația a fost făcută pentru agenția rusă de presă Tass.

Aceste evenimente sunt considerate de ISW drept acțiuni pentru destabilizarea Republicii Moldova și justificarea unei eventuale campanii rusești în regiune pentru "protejarea" etnicilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă.

Ambasarorul Republicii Moldova, convocat de Ministerul rus de Externe

În acest context, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a fost convocat de Ministerul de Externe al Rusiei, după cum a anunțat Kremlinul pe 10 ianuarie. Motivul ar fi "acțiuni neprietenoase" și "declarații antirusești" ale Moldovei, precum și "persecuția motivată politic a presei ruse și în limba rusă". Ministerul rus de Externe i-a acuzat pe moldoveni și de presupuse "cazuri de discriminare împotriva cetățenilor ruși care intră în Moldova".

În consecință, Rusia a declarat că, dacă astfel de acțiuni vor continua, "partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare de represalii". Iar presupusele planuri ale moldovenilor de a ajuta NATO în instruirea trupelor ucrainene pe teritoriul Moldovei ar constitui o "participare directă" la ostilități.

ISW amintește că Rusia a mai încercat, în aprilie 2022 și în februarie 2023, să creeze terenul pentru o posibilă operațiune sub steag fals în Transnistria, însă a eșuat. Iar eșecul a avut, în principal, cauze economice. Mai exact, afacerile transnistrene beneficiază de pe urma relațiilor economice cu Occidentul. Iar acordul de liber schimb între UE și Moldova permite companiilor transnistrene înregistrate în Republica Moldova să nu aibă taxe vamale pe piețele UE. Numai că Moldova a operat unele modificări aduse codului vamal, care impun companiilor transnistrene să plătească taxe vamale la importurile în Moldova.

Și totul vine în contextul în care Republica Moldova a anunțat că este pregătită să adere la Uniunea Europeană, fără Transnistria, într-o primă fază, dar alături de Ucraina. Iar liderii UE au decis începerea negocierilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE