Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moldoveanul Oleg Khorzhan a fost ucis. Liderul partidului comunist din Transnistria a fost găsit înjunghiat

Poliția din Republica Moldova a deschis o investigație după ce președintele partidului comunist din Transnistria, Oleg Khorzhan, a fost găsit înjunghiat mortal în casa sa de lângă Tiraspol, așa cum precizează presa din Moldova. Potrivit Ministerului de Interne transnistrean, Khorzhan a fost găsit de soția sa, "cu semne de moarte violentă", lângă "un seif deschis și gol".

Autoritățile moldovene nu au dat detalii despre momentul în care Khorzhan a fost ucis.

Biroul pentru Politici de Reintegrare din Moldova a precizat că a propus lansarea unei investigații independente, sub coordonarea Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) din Europa, pentru a afla detalii despre moartea liderului opoziției, în vârstă de 47 de ani.

Liderul partidului comunist din Transnistria, Oleg Khorzhan, a fost ucis

Din 2010 până în 2019, Oleg Khorzhan a fost membru în parlamentul Transnistriei. În 2018, Khorzhan a fost reținut și condamnat ulterior la patru ani și jumătate de închisoare pentru că ar fi agresat un ofițer de drept, la Tiraspol, la câteva zile după ce liderul comunist a organizat un protest public în capitala Transnistriei. Partidul său a calificat acuzațiile drept "absurde" și a acuzat autoritățile de la Tiraspol de persecuție politică. El a fost eliberat în decembrie 2022.

Transnistria, care are o populație de aproximativ 470.000 de locuitori, este o fâșie subțire de teritoriu situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina.

Un scurt război civil, din 1992, a determinat forțele pro-ruse ale regiunii să declare acea regiune ca stat independent, însă majoritatea țărilor nu-i recunosc independența. Momentan, Rusia are în Transnistria aproximativ 1.500 de soldați, pentru "menținerea păcii".

Autoritățile din Transnistria au precizat, în luna martie, că au dejucat o tentativă de asasinat asupra președintelui regiunii, Vadim Krasnoselsky. Ei au acuzat serviciul de securitate națională al Ucrainei (SBU) că a orchestrat un complot pentru uciderea lui Krasnoselsky. SBU a negat acuzația și a numit-o "o provocare orchestrată de Kremlin".

De când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, liderii Moldovei au acuzat în repetate rânduri Moscova că desfășoară campanii pentru a încerca destabilizarea țării, care a fost republică sovietică până în 1991 și a devenit anul trecut candidată la Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE