Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rețea de spionaj rus, destructurată în Republica Moldova. Agenții racolau moldoveni pentru destabilizarea politică a țării

O rețea de spionaj în favoarea Rusiei a fost destructurată în Republica Moldova. Rețeaua a fost racolată și formată, timp de doi ani, de doi agenți ruși care au fost acuzați de trădare și spionaj. Ei aparțin serviciului federal de securitate al Moscovei, FSB și aveau drept scop menținerea dependenței Republicii Moldova față de Rusia și modelarea opiniei publice în acest sens. Autoritățile de la Chișinău au acuzat de spionaj mai multe persoane aflate în conexiune cu Federația Rusă.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a făcut o declarație publică în care a anunțat că SIS și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauzelor Speciale au finalizat și au trimis în instanța de judecată dosarul unei infracțiuni referitoare la trădare de patrie și spionaj. Această acțiune se referă la un grup de persoane antrenate în organizarea unor activități rău intenționate împotriva securității Republicii Moldova.

Agenții ruși au recrutat cetățeni moldoveni

Directorul Musteața a dezvăluit că, începând cu anii 2020, cetățenii ruși Iurie G. și Vadim I., sub comanda serviciului de securitate al Federației Ruse (FSB), au identificat și recrutat cetățeni moldoveni, construind astfel o rețea de agenți în Republica Moldova. Activitatea acestor cetățeni ruși și a rețelei de agenți a fost orientată către influențarea proceselor social-politice din Republica Moldova în favoarea Federației Ruse. De asemenea, ei au desfășurat operațiuni informaționale pentru manipularea opiniei publice și au colectat informații despre intențiile și planurile legislative, precum și informații compromițătoare despre liderii politici și actorii politici. Aceste acțiuni au fost realizate prin intermediul mai multor platforme de social media, cu un accent deosebit pe rețeaua Telegram.

 Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa: În cei doi ani în care s-a documentat activitatea rețelei de agentură, aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor politici și actorilor politici, organizând proiecte naționale tenebre prin intermediul mai multor platforme social media, cu un accent major pe rețeuau Telegram. De asemenea, după 24 februarie, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și au recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de arte violente. Persoana se află în arest pentru trădare de Patrie. Urmărirea penală continuă în prezent se află trei persoane, doi cetățeni ai Federației Ruse și un conațional aflat în căutare. Îndemn toți cetățenii care cunosc un astfel de caz să se adreseze.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE