Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ilan Şor anunţă crearea unei noi formaţiuni - Blocul politic Ş.O.R., după ce partidul său a fost declarat ilegal

Liderul Partidului "ŞOR", Ilan Şor, a anunţat luni crearea unei noi formaţiuni, Blocul politic "Şansă, Obligaţii, Realizări" (Blocul Ş.O.R), "la solicitarea şi rugămintea a mai mult de jumătate din populaţia Moldovei", după cum afirmă el, după ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova a scos Partidul "ŞOR" în afara legii, potrivit portalului Newsmaker.md.

"Curtea Constituţională a emis o hotărâre ilegală şi fără precedent săptămâna trecută privind lichidarea Partidului 'ŞOR'. Accentuez faptul că Maia Sandu poate distruge o persoană juridică, dar nu şi ideea, emoţiile şi tot ceea ce a fost construit până acum de echipa Partidului 'ŞOR', prima formaţiune care a demonstrat că promisiunile se îndeplinesc după alegeri şi căreia nu-i este ruşine să se uite în ochii oamenilor", a transmis Ilan Şor pe reţele de social media.

"Sute de mii de oameni, care beneficiază de pe urma proiectelor de succes ale Partidul 'ŞOR', solicită continuitate", susţine el în mesajul său, în condiţiile în care jurnalişti de la Ziarul de Gardă au documentat că Ilan Şor a plătit oameni să participe la manifestaţiile antiguvermentale organizate în ultimul timp de echipa sa la Chişinău.

Ce obiective va avea noul partid

"Blocul are două obiective: de a obţine victoria la alegerile locale, prezidenţiale şi parlamentare, dar şi de a face tot posibilul pentru ca Moldova să devină bogată, prosperă şi cu adevărat independentă", declară Ilan Şor, condamnat în aprilie la 15 de ani închisoare de Curtea de Apel de la Chişinău pentru devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova.

"Eu voi avea rolul de coordonator politic în activitatea blocului, singurul concurent al PAS", mai susţine el.

Condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare în prima instanţă, în 2017, pentru rolul său în devalizarea sistemului bancar moldovean, el susţine este nevinovat. În pofida sentinţei, Şor fost ales deputat, în 2019, dar a fugit din Republica Moldova, după alungarea de la putere a aliatului său democrat Vlad Plahotniuc în acelaşi an. A fost reales deputat în 2021, după o campanie de la distanţă, exclusiv online. În prezent, acesta s-ar afla în Israel, conform postului de radio Europa Liberă din Chişinău.

La 19 iunie, magistraţii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova s-au pronunţat asupra sesizării depuse de guvern privind scoaterea formaţiunii politice a lui Ilan Şor în afara legii. Astfel, ei au constatat că formaţiunea politică a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi au pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia Curţii de Apel, precizând că "doar aşa justiţia îşi poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoţii şi fac dreptate."

În octombrie anul trecut, Departamentul Trezoreriei din SUA a impus sancţiuni împotriva oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor "pentru acţiuni legate de corupţie sistemică şi interferenţă în alegerile din Republica Moldova, susţinute de Kremlin", potrivit postului de radio citat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE