Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial al MAE din Moldova, despre amenințările Rusiei de a bombarda podul de la Giurgiuleşti. ”Sunt și la adresa României. Se încadrează drept crimă de război”

Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, a declarat la Euronews România că amenințările potrivit cărora militarii ruși ar putea bombarda podul de la Giurgiuleşti reprezintă un gest ”absolut inacceptabil” și trebuie tratat ”cu mare precauție” deoarece vine ”să amenințe nu doar Republica Moldova, dar și un stat membru NATO”.

În direct la Euronews România, Igor Zaharov a afirmat amenințările lansate de guvernatorul prorus al regiunii Herson, Vladimir Saldo, ”se încadrează în retorica neprietenoasă a Federației Ruse față de tot ce se întâmplă în Republica Moldova în ultima perioadă, față de cursul pe care ni l-am ales spre aderarea la UE”

”Acel așa numit reprezentant al Federației Ruse în teritoriile ocupate ale Ucrainei menționa despre un pod care leagă Republica Moldova de România, deci un pod strategic aparține de fapt unui stat NATO.

Aceste declarații nu vin doar la adresa Republicii Moldova, ci și la adresa României.

Sunt niște declarații absolut inacceptabile, ne prietenoase care încalcă orice principiu de drept internațional și se încadrează drept crimă de război deoarece țintește infrastructură civilă din țara noastră.

Pe noi nu ne-a surprins această declarație. Se încadrează în valul ultimelor declarații venite de la Moscova.

În același timp, Republica Moldova acordă mare atenție la ceea ce spun reprezentanții Federației Ruse și luăm acțiuni prompte pentru a contracara orice tip de amenințare care vine din acel spațiu din est”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, la Euronews România.

Ministerul rus de Externe nu ar recunoaște declarațiile guvernatorului pus de Kremlin în Herson

Igor Zaharov a afirmat că Ministerul de Externe din Republica Moldova a emis ”o declarație prin care condamnă afirmațiile acelui domn”.

”Structura pe care o reprezintă domnul în cauză nu este o structură pe care noi o recunoaștem. Imediat după a fost convocat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei ruse din Republica Moldova, li s-au cerut explicațiile corespunzătoare.

Ne-am bucurat să auzim că acea declarație a individului nu corespunde cu viziunea oficială a Ministerului rus de Externe”, a mai spus reprezentantul Ministerului de Externe de la Chișinău.

Oficial din Republica Moldova: ”România ne-a fost aproape, ne-a susținut instantaneu”

”În același timp, am rugat respectuos să evite ulterior asemenea declarații la adresa statului nostru, dar și la adresa statului vecin, prietenii noștri, frații noștri din România.

Ne-am bucurat foarte mult că România ne-a fost aproape, ne-a susținut instantaneu. Mesajele noastre au fost coordonate cu Ministerul de Externe din România și, în același timp, noi am transmis prin mesajele noastre dezaprobarea și condamnarea pe care am oferit-o Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău și tuturor cancelariilor europene.

Ne bucurăm că din mai multe capitale europene au venit aceste condamnări”, a mai spus oficialul MAIE.

Igor Zaharov a amintit că podul de la Giurgulești face legătura între Republica Moldova și România, fiind considerat ”un pod NATO”.

”Este vorba despre un pod și atunci când un pod leagă două state, nemijlocit o parte din acest pod se referă și la România. Un pod NATO.

Această declarație trebuie tratată cu mare precauție, deoarece ea vine să amenințe nu doar Republica Moldova, dar și un stat membru NATO. Este absolut inacceptabil”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE