Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina va continua și în 2024. Avertismentul lansat de oficiali ai NATO și UE

Oficiali de rang înalt din cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi ai Uniunii Europene, specializați în afaceri externe și securitate, au estimat că războiul din Ucraina ar putea continua și în anul 2024, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Javier Colomina, adjunctul secretarului general al NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate, a apreciat că următoarele șase luni vor fi decisive pentru evoluția conflictului și se așteptată să fie înregistrate procesele pe frontul din Ucraina.

Prezent la un seminar internaţional în domeniul Apărării în oraşul spaniol Toledo, Colomina a subliniat că încheierea războiului din Ucraina este dificilă, în condițiile în care Rusia are o mare capacitate de rezistenţă şi poate pierde ”sute de mii de soldaţi fără să clipească”.

Oficial NATO: Rusia pierde 2.000 de militari pe zi în războiul din Ucraina

Potrivit sursei citate, Rusia pierde 1,7 soldaţi la un soldat ucrainean. Moscova nu are "nicio problemă" cu 2.000 de pierderi de militari pe zi, deoarece aşa a tratat conflictele de-a lungul istoriei sale, aşa cum a făcut-o în cel de-Al Doilea Război Mondial şi înainte.

În opinia lui Colomina, s-a crezut că societatea rusă își va exprima nemulțumirea, la un moment dat, față de mobilizarea trupelor. În schimb, președintele Vladimir Putin a procedat inteligent şi nu s-a atins de unele pături sociale precum studenţii sau clasele de mijloc şi bogate.

Din acest motiv, oficialul NATO a constatat că 70% din societatea rusă susţine invazia ordonată de Putin în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie 2022.

Colomina a mai avertizat că Rusia dispune de un arsenal nuclear ”brutal”, chiar dacă unele dintre noile arme anunțate de Vladimir Putin s-au dovedit nereușite.

Reprezentantul Alianței Nord-Atlantice a subliniat că sprijinul pentru Ucraina va continua, însă, la un moment dat, comunitatea internaţională se va vedea în situaţia să-i sugereze că asistenţa financiară şi militară ar putea lua sfârşit în cazul în care dacă nu se înregistrează progrese substanţiale, arată sursa citată.

Cât despre contraofensiva ucraineană, Javier Colomina a remarcat că există "unele progrese", însă acestea sunt totuşi "minore şi nu sunt decisive pentru soarta războiului".

Oficial UE: Rusia va încerca să păstreze Donbas și Crimeea cu orice preț

Totodată, Camilo Villarino, şeful de cabinet al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, a argumentat că Rusia va încerca să-şi consolideze controlul asupra zonei Donbas şi să păstreze peninsula Crimeea pe care a anexat-o în anul 2014, cu orice preţ, deoarece Putin nu-şi poate permite să piardă.

Villarino a menționat că Rusia dispune de resursele necesare pentru a-şi reorienta economia spre necesităţile războiului. Ruşii "pot rezista mult mai mult decât Ucraina şi decât noi", a spus oficialul european, conform sursei citate.

În plus, Camilo Villarino a evidențiat că ruşii aşteaptă următoarele alegeri prezidenţiale din SUA, din 2024, în speranța că ”republicanii vor câştiga", ceea ce va avea un impact asupra angajamentelor de sprijinirea a Ucrainei şi va slăbi rezistenţa UE.

Rusia a invadat Ucraina la data de 24 februarie 2022, moment în care președintele Vladimir Putin a catalogat acțiunea drept o ”operaţiune militară specială”. În schimb, Kievul şi Occidentul drept o agresiune neprovocată, ilegitimă şi nejustificată, prima de acest gen pe continentul european după cel de-Al Doilea Război Mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE