Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Liderii Uniunii Europene au decis începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. Ungaria s-a abţinut la vot

Update: Liderii Uniunii Europene au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Republica Moldova pentru aderarea lablocul comunitar, a declarat șeful Consiliului European.

Summitul UE a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la UE, a declarat președintele Consiliului European.

Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au spus astăzi ”Da” negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

”Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. Consiliul European a acordat Georgiei statutul de candidat. UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”, a scris președintele CE.

14/12/2023 , 22:07

Preşedinta Georgiei: O etapă imensă pentru țara noastră

Preşedinta prooccidentală a Georgiei, Salomé Zourabichvili, şi-a exprimat joi satisfacţia pentru ''etapa imensă'' realizată de ţara sa, care tocmai a obţinut statutul de ţară candidată la aderarea la UE, relatează AFP.

"Această zi marchează o etapă imensă pentru Georgia şi familia noastră europeană", a declarat ea pe reţelele sociale.

"Voinţa de neclintit a poporului georgian a fost exprimată", a estimat şefa statului din Caucaz.

14/12/2023 , 21:37

Ursula von der Leyen: O decizie strategică și o zi care va rămâne gravată în istoria Uniunii noastre

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reacționat și ea, spunând că aceasta este „o decizie strategică și o zi care va rămâne gravată în istoria Uniunii noastre”.

„Liderii au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova și să acorde statutul de candidat Georgiei.

O decizie strategică și o zi care va rămâne gravată în istoria Uniunii noastre.

Mândri că ne-am respectat promisiunile și încântați pentru partenerii noștri”, a scris, joi seară, pe platforma X – fostul Twitter – Ursula von der Leyen. 

14/12/2023 , 21:06

Marcel Ciolacu: Felicit Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi seară, felicitări autorităţilor din Republica Moldova şi Ucraina, după decizia Consiliului European, şi a reiterat susţinerea fermă din partea României.

”Felicit Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE. România este şi va continua să fie un susţinător ferm pe tot parcursul procesului de negociere”, a scris, joi seară, pe platforma X – fostul Twitter – Marcel Ciolacu.

14/12/2023 , 21:03

Ungaria s-a abţinut la vot, anunţă Viktor Orban

Premierul ungar s-a abţinut joi la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina, acuzând o "decizie proastă", relatează AFP şi Reuters.

"Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea" acestei alegeri "iraţionale" a celorlalte 26 de ţări şi deci "s-a abţinut", a afirmat Viktor Orban într-o înregistrare postată pe Facebook.

Premierul ungar s-a abţinut joi la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina, acuzând o "decizie proastă", relatează AFP şi Reuters.

"Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea" acestei alegeri "iraţionale" a celorlalte 26 de ţări şi deci "s-a abţinut", a afirmat Viktor Orban într-o înregistrare postată pe Facebook.

"Ucraina nu este pregătită", a repetat responsabilul naţionalist.

"Extinderea este un proces juridic amănunţit şi bazat pe merit. Am fixat şapte condiţii şi, conform evaluării Comisiei însăşi, trei dintre ele nu au fost îndeplinite", a declarat el la sosirea la summitul de la Bruxelles. "Deci nu suntem în poziţia de a începe negocierile", a adăugat el.

Inflexibil asupra chestiunii, el a ameninţat să-şi folosească dreptul de veto, în contextul în care este necesar votul în unanimitate al Celor 27 în decizii privind extinderea. În cele din urmă el a dat însă înapoi.

Viktor Orban şi-a anunţat şi dezacordul faţă de un nou ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, sub formă de subvenţii şi credite, pentru perioada 2024-2027.

"Dacă vreţi bani pe termen lung, o sumă mare de bani, asta trebuie să se facă în afara bugetului" comun, a spus premierul ungar.

14/12/2023 , 20:29

Volodimir Zelenski: O victorie pentru toată Europa

Volodimir Zelenski a salutat joi acordul liderilor Uniunii Europene de a deschide discuțiile de aderare cu Kievul drept „o victorie” pentru țara sa și pentru Europa.

"Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră și întărește. Decizia #EUCO de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova a fost adoptată. Mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple și tuturor celor care au ajutat. Îi felicit astăzi pe fiecare ucrainean. De asemenea, felicit Moldova și personal pe @SanduMaia. Istoria este făcută de cei care nu se plictisesc să lupte pentru libertate", a spus Zelenski într-o postare pe platforma de socializare X.

14/12/2023 , 20:09

Maia Sandu: Succesul de azi este meritul întregii societăți

”Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult.Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE.

Știrea inițială: ”Este o zi istorică. Nu trădați încrederea ucrainenilor în Europa!”. Este mesajul lui Volodimir Zelenski către liderii europeni care s-au reunit la Consiliul European pentru a decide asupra începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, dar și asupra unui ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro. Summitul se anunță dificil. Șefa Comisiei Europene, președintele Consiliului European, dar și liderii Germaniei și Franței au încercat să-l convingă pe Viktor Orban să renunțe la opoziția față de Ucraina, într-o discuție care a avut loc în spatele ușilor închise, înainte de summit. Orban s-a arătat însă inflexibil. 

Discuțiile din cadrul Consiliului European care ar urma să voteze asupra recomandării Comisiei Europene de începere a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova se anunță dificile. Cu puțin timp înaintea reuniunii oficiale, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz l-au convocat pe premierul ungariei Viktor Orban la o discuție cu ușile închise. Liderii europeni încearcă să-l facă pe Orban să renunțe la veto-ul față de Ucraina. 

Deocamdată Orban nu pare să cedeze. ”Nu trebuie să existe niciun fel de excepție” de la procedurile normale de aderare, spune premierul Ungariei. El a marșat pe ideea că Ucraina nu a îndeplinit toate precondițiile de aderare. 

Viktor Orban, premierul Ungariei: Am stabilit șapte precondiții de aderare. Însuși raportul comisiei europene arată că trei din cele șapte precondiții nu sunt îndeplinite. Așadar, nu există niciun motiv pentru a discuta despre negocieri sau orice altceva pentru că precondițiile nu au fost îndeplinite. Va trebui să revenim asupra subiectului mai târziu, atunci când ucrainenii le vor îndeplini.”

Peste 10 miliarde de euro, fonduri pentru Ungaria

În ajunul Consiliului, liderii europeni au anunțat deblocarea celor peste 10 miliarde de euro fonduri pentru Ungaria, bani care erau blocați din cauza regresului democratic. Concesia făcută avea ca scop tocmai felxibilizarea poziției lui Orban în privința Ucrainei. Unii lideri europeni nu s-au ferit să acuze Budapesta de șantaj. 

Petteri Orpo, premierul Finlandei: ”Nu putem accepta niciun fel de șantaj. Trebuie să ajungem la o decizie împreună.”

Cancelarul Germaniei a pus accentul și pe necesitatea aprobării ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Kiev. 

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: ”Este de asemenea important să trimitem un semnal de sprijin, un semnal adresat cetățenilor curajoși din Ucraina, care își apără țara, dar și un semnal adresat președintelui rus, care trebuie să știe că nu poate conta pe faptul că Uniunea Europeană și statele sale membre vor renunța la sprijinul acordat Ucrainei.”

Extinderea Uniunii Europene se ia prin unanimitate de voturi. Comisia Europeană a recomandat, luna trecută, începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Rep Moldova. Decizia este susținută și de Parlamentul european. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE