Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bruxelles-ul deblochează 10 miliarde de euro din fondurile UE înghețate pentru Ungaria, pe fondul amenințărilor lui Orban

Comisia Europeană a permis miercuri deblocarea a 10 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, la aproape un an după ce banii au fost înghețați din cauza incapacității țării de a rezolva problemele persistente legate de statul de drept.

Acest lucru înseamnă că guvernul ungar va putea depune cereri de rambursare de până la 10,2 miliarde de euro pentru a finanța proiecte de dezvoltare în întreaga țară.

Orban își intensifică campania de opoziție pentru împiedicarea Ucrainei în UE

Decizia vine într-un mediu politic din ce în ce mai tensionat, în condițiile în care premierul Viktor Orbán își intensifică campania de opoziție pentru a împiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul națiunii devastate de război și pentru a opri acordarea de noi ajutoare militare.

Toate cele trei chestiuni cu miză mare vor fi discutate la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul unui summit de două zile al liderilor UE. Pentru a le face să avanseze, este nevoie de unanimitate.

Convergența evenimentelor - deblocarea banilor înghețați și veto-ul amenințător al lui Orbán - a alimentat speculațiile conform cărora Bruxelles-ul se angajează în negocieri pentru a liniști Budapesta, lucru pe care Comisia Europeană l-a negat cu tărie.

Impresia a fost întărită și mai mult marți, când directorul politic al prim-ministrului a recunoscut în mod deschis într-un interviu că este posibil un quid-pro-quo.

"Finanțarea Ungariei din partea UE și finanțarea Ucrainei sunt două chestiuni separate", a declarat consilierul pentru Bloomberg. "Dar dacă UE insistă ca finanțarea Ucrainei să provină dintr-un buget modificat al UE, atunci cele două probleme devin legate".

Respingând considerațiile politice, Comisia insistă că decizia este doar un răspuns procedural la o reformă judiciară pe care Ungaria a adoptat-o în luna mai pentru a consolida independența judiciară și a atenua interferența politică în instanțe.

"Avem responsabilități de îndeplinit. Le îndeplinim în conformitate cu normele care guvernează bugetul", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. "Declarațiile care sunt făcute de persoane din afara acestei instituții nu ne angajează în niciun fel, nu ne angajează la nimic".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE