Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: ”Ucraina nu se apără doar pe ea împotriva agresorului, ci și Europa”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut sprijin financiar masiv al statelor membre pentru Ucraina și pentru ambiția Kievului de a adera la spațiul comunitar. "Trebuie să dăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a fi puternică astăzi. Pentru ca mâine să fie mai puternică atunci când vine vorba de negocierea unei păci juste și de durată", a declarat von der Leyen în Parlamentul European de la Strasbourg.

Potrivit France Presse, declarația oficialului European,  făcută  în ajunul  summitului UE de la Bruxelles, vine înaintea unui vot  considerat crucial pentru definirea anumitor teme de politică europeană. Deschiderea negocierilor de aderare la UE cu autoritățile de la Kiev și aprobarea unui ajutor european de 50 de miliarde de euro - sub formă de donații și împrumuturi - pentru Ucraina sunt în meniul unui summitului european care va avea loc mâine și poimâine.

Ursula von der Leyen a precizat că finanțare stabilă și substanțială pentru Ucraina, pe care oficialii europeni vor stabili o în următorii patru ani, va reprezenta un gest politic și economic menit să dea încredere investitorilor și speranță militarilor ucraineni care își apără țara.

Comisia Europeană vrea deschiderea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE și aprobarea unui ajutor european de 50 de miliarde de euro - sub formă de donații și împrumuturi - pentru autoritățile de la Kiev

Pe de altă parte, premierul ungar, Viktor Orban, singurul lider politic din Uniunea Europeană care a menținut legături strânse cu Kremlinul după ce Rusia a invadat Ucraina, a amenințat că va bloca aceste decizii cheie pentru Ucraina. În speranța ridicării veto-ului din partea lui Viktor Orban, Comisia Europeană ar urma să decidă eliberarea unei tranșe de aproximativ 10 miliarde de euro din fonduri europene alocate Ungariei. Acest lucru a stârnit reacții puternice în Parlamentul European, unde aleșii sunt îngrijorați de perspectiva de a vedea Bruxelles-ul „cedând șantajului” din partea liderului populist de la Budapesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE