Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Air Schengen, o concesie simbolică a Vienei? Dominic Fritz: E o falsă dezbatere. Austria nu ne face o favoare

Intrarea României doar în spațiul aerian Schengen este o concesie simbolică a Austriei și nu rezolvă nevoia românilor de a primi acces total în spațiul de liberă circulație. Este declarația lui Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care a acordat un interviu televiziunii naționale austriece, ORF.

Izolaționismul Austriei

Dominic Fritz a vorbit la Euronews România despre impactul negativ al politicii de izolaționism a Austriei asupra economiei acesteia și a altor state europene, menționând pierderile semnificative suferite de firmele care fac exporturi și costurile politice pentru o astfel de politică.

„Faptul că guvernul Austriei a început măcar să schimbe pozția radicală și extremă este rezultatul unor presiuni publice, a unor presiuni din partea partenerilor europeni și, tocmai de aceea cred că este foarte important acum să menținem această presiune publică și să înțeleagă austriecii că este un preț de plătit pentru poziția guvernului lor.

Este clar că economia Austriei suferă și ea odată cu acest veto. Sunt firme importante care pierd zeci de milioane de euro în fiecare an și după cum vedem în Europa există un preț de plătit pentru o politică de izolaționism. De obicei, după o vreme, această izolare e depășită și eu presupun că Austria acum vrea să mai vadă ce poate să primească pentru o depășire a situației existente. Important e ca mai ales populația, pentru că este o poziție de politică internă, să înțeleagă că nu este o poziție avantajoasă pentru țara lor.

Strict din punctul de vedere al negocierilor, este un pas înainte faptul că guvernul Austriei s-a mișcat, dar la fel mă aștept acum ca guvernul României să nu spună «mulțumim că ne dați ceva», ci mă aștept să negocieze și să spună «mulțumesc, dar nu este destul».

Un lucru e foarte clar. Austria nu ne face o favoare, adică să ne dea acces minimal la Air Schengen și să mai facem noi niște concesii în plus, adică să preluăm refugiați și așa mai departe. Nu e vorba de o favoare, e vorba de un drept. Românii au dreptul, la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE să se miște liber în UE și e absolut urgent să primim acest drept și nu e rolul Austriei să ne nege acest drept sau să ne dea o parte din acest drept într-o negociere. Ieri, doamna jurnalist de la TV mi-a spus că e vorba de migranții care ajung din România în UE. Problema e că nu prea există. Că și cei care au ajuns prin Serbia la noi, au ajuns din Grecia. Unii se mai rătăcesc prin România. Ruta balcanică nu începe în România. Nu mi-e clar cine sunt acești migranți care au căzut din cer pe teritoriul româniei și s-au dus în Austria”, a spus Fritz.

O falsă dezbatere

Primarul Timișoarei a mai spus că vorbim despre o falsă dezbatere, de care guvernul austriac are nevoie ca să nu piardă voturi.

”E o falsă dezbatere, de care guvernul are nevoie ca să nu piardă voturi. Noi trebuie să spunem clar că nu putem să intrăm în astfel de jocuri interne că e contra intereselor noastre, și drepturilor noastre ca români. Politicienii au un instinct să reflecte ce cred ei despre propriul electorat. Ideile de extremă dreaptă câștigă putere. Un oraș ca Viena e deschis, dar Austria nu e ca Viena. România trebui să aibă o strategie mult mai hotărâtă de a lucra la propria imagine în Europa. Faptul că nu au dat un veto cu Croația arată că poate era o victimă mai dificilă.

Austria este în prezent o societate polarizată, în care idei de extremă dreapta câștigă ca și putere. Cu siguranță există în societatea austriacă, ca și în multe alte societăți occidentale, o serie de prejudecăți și stereotipuri față de România. Aceste stereotipuri și prejudecăți devin la un moment dat o problemă politică reală. România trebuie să aibă o strategie mult mai clară, fermă, pentru a lucra la propria imagine în Europa. Faptul că Austria și-a permis să dea acest veto față de România și Bulgaria, dar în decembrie anul trecut nu au dat un veto față de Croația, se datorează și acestor stereotipuri. Trebuie să ieșim din acest rol de victimă pe care îl avem în multe părți ale Occidentului și trebuie să întârim imaginea României”, a conchis Dominic Fritz.

Rareș Bogdan: Decizia de intrarea a României în spațiul aerian Schengen se poate lua anul acesta

Europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit, de asemenea, despre intrarea României doar în spațiul aerian Schengen. Acesta spune că o astfel de decizie se poate lua chiar anul acesta.

„Decizia se poate lua anul acesta. Principala condiție e votul din parlamentul de la Haga, să se dea votul în favoarea Bulgariei. Auspiciile sunt destul negre, nu e constituită o majoritate. Trei partide sunt dispuse să stea de vorbă cu Geert Wilders. Dacă face coaliția, lucrurile devin foarte foarte complicatre pentru Bulgaria și pentru România.

Încă din august, discuțiile sunt destul de multe cu Austria. Dacă începem demersul de decuplare, lucruile trebuie reluate de la zero și este foarte foarte complicat. Cel mai facil e să mergem pe cuplaj România-Bulgaria. Pot înțelege reacțiile mai dure ale bulgarilor. Toate cele trei condiții, România le are deja în acroduri cu Austria și cu celelalte state europene, prin acordul Dublin.

Ele nu există în cazul Bulgariei. Bulgaria nu are acordul Dublin semnat. România are semnat și acordul pentru situații speciale. România are toate condițiile puse de austrieci. 120 de migranți sunt în situația asta, în Austria. România nu are o problemă cu aceste condiții.

Avem câteva proiecții. Posibilitatea ca, dacă se rezolvă situația Bulgariei, România să primească un vot în Consiliu Extraordinar, împreună cu Bulgaria, iar intrarea să se desfășoare între 1 ianuarie și 22 martie, adică schimbarea calendarului aeronautic la nivel european.

În timp ce Bulgaria își negociază cele trei acorduri, România face pe avocatul și pentru Bulgaria.

Pentru România esența eeste să avem o singură decizie într-un Consiliu Extraordinar JAI sau ordinar, la început de an, pentru toate cele 3 granițe, chiar 4 dacă vreți cu cea fluvial-maritimă. Să nu avem un vot pentru aeronautic și altul în vară pentur maritim și fluvial.

La nivelul graniței de sud a Bulgariei sunt satisfăcute cerințele Schengen. Rutele de imigraanți s-au diminuat considerabil. E stabilitate politică, guvern pro-european

Potrivit acordului Dublin, în baza reciprocității, România accepta deja migranți. Îl avem semnat. Bulgaria nu îi are.

Trebuie să convingem Austria să accepte un singur vot, chiar dacă etapizat, pe parcurusl anului 2024.”, a declarat Rareș Bogdan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE