Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dominic Fritz: ”Atitudinea Austriei față de intrarea României în Schengen subminează coeziunea în interiorul Uniunii Europene”

Oferta Austriei - de a permite României libera circulație în Schengen doar în privința transportului aerian - reprezintă doar o concesie simbolică, a declarat primarul orașului Timișoara Dominic Fritz. Într-un interviu acordat în limba germană televiziunii naționale austriece, ORF, despre primirea României în Schengen, Dominic Fritz a apreciat că recenta ofertă a Austriei este departe de ceea au nevoie cu adevărat românii și europenii: accesul deplin al României deplin în Spațiul Schengen pentru toți cetățenii UE.

Fritz a precizat că guvernul federal austriac a început să se distanțează un pic de propria sa poziție inițială, aceea de veto absolut împotriva intrării României în spațiul european de liberă circulație: ”Nu trebuie să vă așteptați să le trimitem celor din guvernul austriac flori în semn de mulțumire. Este vorba doar de o concesie simbolică făcută românilor, una care e departe de ceea ce are nevoie România, adică acces total în Spațiul Schengen pentru toți cetățenii Uniunii Europene”.

Nu trebuie să vă așteptați să le trimitem celor din guvernul austriac flori în semn de mulțumire. Este vorba doar de o concesie simbolică făcută românilor, una care e departe de ceea ce are nevoie România, adică acces total în Spațiul Schengen pentru toți cetățenii Uniunii Europene”

-Dominic Fritz, primarul Timișoarei

În interviul acordat televiziunii publice austriece, primarul Timișoarei a reiterat că România și Bulgaria îndeplinesc de ani de zile absolut toate criteriile tehnice de adrerare la Schengen, reamintind opiniei publice din Austria că nu există niciun motiv obiectiv pe baza căruia României să nu i se permită accesul deplin la Spțiul Schengen. ”Recenta ofertă a Austriei este una care vine la pachet cu impunerea de noi condiții. Consider că este o lipsă de onestitate din partea guvernului austriac dacă, practic, leagă un drept al nostru fundamental, și cerința noastră pentru respectarea drepturilor noastre ca stat membru în interiorul UE, de anumite condiții pe care România ar trebui pasămite să le mai îndeplinească”.

Dominic Fritz a spus că el  nu se poate abține să nu critice faptul că  Austria nu se referă concret la  o îmbunătățire a sistemului Schengen ca atare, ci impune condiții unilaterale care practic care urmăresc să o avantajeze direct în relația ei bilaterală cu România. ”Dacă guvernul de la Viena cere ca o parte din solicitanții de azil, care se află acum deja în Austria, să fie preluați de România și de Bulgaria, atunci se exploatează furia românilor că nu intră în Schengen pentru a obține din partea Bucureștiului niște concesii care de fapt nu au nicio legătiră cu Schengen”, a spus edilul orașului de pe Bega.

La observația jurnalistei austriece, referitoare la faptul că cele mai mari fluxuri de imigranți ilegali către Europa au loc prin Mediterana și Balcanii de Vest, nu prin România și Bulgaria, Dominic Fritz a precizat că acest lucru dovedește  că guvernul federal austriac invocă argumente false. Fritz a menționat că anul trecut în decembrie, guvernul austriac, care a refuzat dreptul României de a intra în Spațiul Schengen, pe motiv că prin țara noastră ar trece imigranții ilegal, a acceptat în schimb primirea Croației, pe unde trec în mod real asemenea grupuri de imigranți ilegal.

Pentru a explica paradoxul trist al umilirii românilor de către politicieni populiști din Austria, primarul Timișoarei a dat exemplul femeilor din România de care societatea austriacă are nevoie: ”Știți în ce țară lucrează majoritatea mamelor românce care își lasă copiii minori în România ca să câștige un ban pentru familiile lor? Austria se află pe primul loc. Asta înseamnă că Austria beneficiază direct de pe urma cetățenilor români. Familii de cetățeni români plătesc scump faptul că mamele românce lucrează pe teritoriul ei pentru îngrijirea copiilor sau a bătrânilor austrieci. Iar când aceste mame românce vor să se întoarcă acasă în vacanțe să își vadă copiii, atunci sunt lăsate să aștepte la graniță, ca și cum ar fi cetățeni de mâna a doua în Uniunea Europeană. O asemenea atitudine nu face decât să submineze coeziunea în interiorul Uniunii Europene”, a explicat Dominic Fritz pentru canalul ORF.

Austria beneficiază direct de pe urma liberei circulației a cetățenilor români. Femei din România lucrează pe teritoriul ei pentru îngrijirea copiilor sau a bătrânilor austrieci. Când aceste mame românce vor să se întoarcă acasă în vacanțe să își vadă copiii, atunci sunt lăsate să aștepte la graniță, ca și cum ar fi cetățeni de mâna a doua în Uniunea Europeană

-Dominic Fritz

Întrebat cum vede rezolvarea problemei aderării României la Schengen în viitor, Fritz a precizat că se bazeză pe presiunea care ar putea veni clar din partea statelor membre UE. ”Viață economică a statelor member este afectată prin neprimirea naostră și a Bulgariei în Schengem, inclusiv economia austriacă. Există multe companii austriece care au investit bani în afaceri în România și ale căror transporturi de marfă pierd mulți bani prin blocarea lor nejustificată la granițe. Această atitudine a Austriei dăunează moral și politic coeziunii în Uniunea Europeană”, a adăugat primarul Dominic Fritz.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE