Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discursul cu care Putin a șocat lumea acum 15 ani. A avut un plan și acum se văd efectele

Ziua de 10 februarie 2007 va rămâne în istorie ca momentul la care Vladimir Putin a denunțat explicit lumea unipolară și a anunțat revenirea Rusiei ca actor principal pe scena politică internațională. Totul s-a petrecut la Conferința pentru Securitate de la München, unde discursul liderului de la Kremlin i-a luat în surprindere pe liderii occidentali prezenți la eveniment. Printre aceștia se numărau cancelarul german de atunci, Angela Merkel, și regretatul senator american John McCain.

După nici 10 secunde de discurs, liderul de la Kremlin dă primul semnal că a venit la München pentru a spune lucrurilor pe nume: "Structura acestei conferințe îmi permite să renunța politețea excesivă și la a vorbi pe ocolite, plăcut auzului, dar în termeni diplomatici lipsiți de conținut. Formatul acestei conferințe imi permite să spun ceea ce cred despre problemele de securitate internațională".

Putin le cere, apoi, diplomaților, politicienilor și experților în securitate din sală să nu se supere pe el pentru ce urmează să spună și "atacă" frontal, cu un citat din Franklin D. Roosevelt: "Când pacea este distrusă undeva, pacea tuturor țărilor este în pericol". Fostul președinte rostea aceste cuvinte la puțin timp după începerea celui de-al Doilea Război Mondial, iar evocarea lor de către Putin nu avea cum să fie de bun augur.

Împotriva lumii unipolare și a extinderii NATO

Fără a pronunța cuvântul "război", Vladimir Putin se dezlănțuie retoric asupra conceptului de "lume unipolară" de după destrămarea Uniunii Sovietice. "Consider că acest model unipolar este nu doar incacceptabil, ci și imposibil în lumea de azi", a spus Putin. A și ținut să sublinieze ce îl deranjeaza: faptul că o lume unipolară înseamnă "un singur centru de autoritate, un singur centru de forță, un singur centru de decizie".

Deplângând utilizarea forței în relațiile internaționale, președintele rus nominalizeaza, apoi, prima țintă a discurusului său, Statele Unite, care "și-au depășit granițele naționale în toate domeniile". "Ei bine, cui îi place asta? Cine e fericit în legătură cu asta", întreabă retoric liderul de la Kremlin.

După care trece la următoarea țintă: NATO, mai exact extinderea Alianței. "Cred că este evident că extinderea NATO n-are nicio legătură cu modernizarea Alianței sau cu asigurarea securității în Europa. Dimpotrivă, reprezintă o provocare gravă care reduce nivelul încrederii reciproce. Și avem tot dreptul să ne întrebăm: împotriva cui este îndreptată această extindere?", adaugă Putin, înăsprind tonul.

Și continuă în aceeași notă: "Ce s-a întâmplat cu asigurările date de partenerii noștri occidentali după dizolvarea Tratatului de la Varșovia? Unde sunt acele declarații în prezent? Nu și le mai amintește nimeni. Dar îmi permit să le reamintesc celor prezenți ce s-a spus. Aș vrea să citez din discursul din 17 mai 1990 a secretarului general al NATO, Manfred Wörner. El a spus atunci că faptul că suntem gata să nu amplasam militari NATO în afara teritoriului german oferă Uninii Sovietice a garanție de securitate fermă. Unde sunt aceste garanții?".

Revenirea Rusiei pe scena internațională

În finalul discursului său de la Conferința pentru Securitate de la München, din 2007, Vladimir Putin anunță revenirea Rusiei ca actor major pe scena internațională.

"Foarte des, aud apelurile partenerilor noștri, inclusiv ale celor europeni, pentru ca Rusia să joace un rol tot mai activ în afacerile globale. În legătura cu acest lucru, mi-as permite să fac o remarcă. Nu este necesar să ne îndemnați să facem asta. Rusia este o țară cu o istorie care se întinde pe 1.000 de ani și care s-a folosit întotdeauna de privilegiul de a avea o politică externă independentă. Nu vrem să renunțăm, acum la această tradiției", a subliniat Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE