Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 94. Putin vrea victoria totală până în toamnă. Orașul Severodonețk, sub asediu

Rusia va reîncerca să ocupe, în următoarea perioadă, Kievul și să câștige războiul din Ucraina până în toamnă, potrivit unor surse apropiate Kremlinului, citate de portalul Meduza. Ofensiva forțelor ruse se concentrează, zilele acestea, asupra orașului Severodonețk.

Moscova are un obiectiv minim și unul maxim ca să poată declara victoria în Ucraina, spun sursele ziariștilor de la Meduza. Obiectivul minim este să dobândească un control total asupra Donbasului. În prezent, forțele ucrainene controlează 5% din teritoriul regiunii Lugansk și 50% din cel al regiunii Donețk.

Obiectivul major este ocuparea Kievului, operațiune care a eșuat în martie, când trupele ruse s-au retras din zona capitalei Ucrainei. „Îi vom zdrobi, în cele din urmă. Totul se va termina, probabil, până în toamnă”, spune unda dintre sursele citate.

UPDATE 15:56. Ucraina a primit rachete din Danemarca și obuziere din SUA

Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din Statele Unite, a anunțat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.„Apărarea de coastă a ţării noastre nu doar va fi întărită cu rachete Harpoon - ele vor fi folosite de echipe ucrainene instruite”, a scris Reznikov, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 14.42. Lituania: Donații pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina

Sute de lituanieni donează bani pentru a cumpăra o dronă militară avansată pentru Ucraina, în semn de solidaritate cu regimul de la Kiev. Aproximativ 3 milioane de euro au fost strânse în doar trei zile. Suma necesară este de 5 milioane de euro. În mare parte au fost donate sume mici, potrivit Laisves TV, postul de televiziune lituanian pe internet care a lansat campania.

UPDATE 14:15. Rușii avanseză pe frontul de est

Nu doar Severodonețkul, ci și un al oraș din Donbas, Lîsîceansk ar putea avea soarta Mariupolului. Atacurile armatei ruse s-au întețit și forțele ucrainene rezistă cu greu ofensivei militare.

UPDATE 14:00. Probleme pentru fostul președinte al Ucrainei

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko - rival al actualului şef de stat, Volodimir Zelenski - a anunţat sâmbătă că i s-a refuzat ieşirea din ţară pentru o deplasare în Lituania. Conform serviciului său de presă, fostului şef de stat "i-a fost refuzată ieşirea din Ucraina" în condiţiile în care trebuia să ia parte la Adunarea parlamentară a NATO de la Vilnius şi primise "toate permisiunile formale pentru a părăsi ţara", informează Agerpres.

UPDATE 10:02. Donbas, la un pas să cadă în mâinile armatei ruse

Situația din Donbas este foarte dificilă. Rusia cucerește din ce în ce mai multe localități, conform unei declarații a ministrului de externe al Ucrainei. Oamenii din regiune sunt evacuați, iar morții sunt îngropați în gropi comune.

UPDATE 8:47. Venituri de 14 miliarde de dolari din vânzarea de gaze și petrol

Rusia se așteaptă ca, anul acesta, să obțină încă 14 miliarde de dolari din vânzările adiționale de gaze naturale și petrol, a anunțat ministrul de finanțe de la Moscova, citat de The Guardian. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea campaniei militare din Ucraina, a mai spus acesta.

Severeodonețk, încercuit de armata rusă

Orașul Severeodonețk este încercuit de armata rusă, care continuă să avanseze și, cel mai probabil, va cuceri localitatea. „Rușii bombardează, fără încetare, zonele rezidențiale”, a scris guvernatorul Luganskului, Serghei Haidai, pe Telegram. Potrivit acestuia, forțele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă, în următoarele zile.

Circa 1.500 de persoane au fost ucise în Severodoneţk din regiunea Lugansk, de la începutul războiului declanşat de Rusia la sfârşitul lunii februarie. Printre acestea sunt soldaţi, dar şi civili, a declarat şeful administraţiei militare locale, Oleksandr Striuk. Mulţi locuitori au fugit din calea luptelor, afirmă el, adăugând că doar a zecea parte din cei 130.000 de locuitori ai oraşului a rămas la Severodonţek.

Biserica Ortodoxă ucraineană se desprinde de Patriarhia Rusă

Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, a anunţat vineri desprinderea de aceasta declarându-şi "deplina independenţă" de autorităţile spirituale ruse.

„Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina”, a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, în finalul conciliului consacrat „agresiunii” ruse împotriva Ucrainei, pronunţând "deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene".

Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe din Ucraina era până în prezent subordonată patriarhului rus Kirill, care şi-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE