Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lituania: Donații pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina

Sute de lituanieni donează bani pentru a cumpăra o dronă militară avansată pentru Ucraina, în semn de solidaritate cu regimul de la Kiev, informează euronews.com.

Aproximativ 3 milioane de euro au fost strânse în doar trei zile. Suma necesară este de 5 milioane de euro. În mare parte au fost donate sume mici, potrivit Laisves TV, postul de televiziune lituanian pe internet care a lansat campania.

Cumpărarea armelor a devenit o normalitate

"Înainte de începerea acestui război, niciunul dintre noi nu s-a gândit că vom cumpăra arme. Dar acum este un lucru normal. Trebuie făcut ceva pentru ca lumea să fie mai bună", a declarat Agne Belickaite, în vârstă de 32 de ani, care a trimis 100 de euro.

"Fac donații pentru a cumpăra arme pentru Ucraina de ceva vreme. Și o voi face până la victorie", a declarat ea pentru Reuters, adăugând că a fost motivată în parte de temerile că Rusia ar putea ataca Lituania.

Drona s-a dovedit eficientă în ultimii ani împotriva forțelor rusești și a aliaților acestora în conflictele din Siria și Libia.

Dronele vin din Turcia

De achiziționarea dronei se ocupă Ministerul Apărării din Lituania, care vrea să semneze săptămâna viitoare o scrisoare de intenție pentru a o cumpăra din Turcia.

Ucraina a cumpărat în ultimii ani peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la compania turcă Baykar și a comandat alte 16 drone la 27 ianuarie. Lotul respectiv a fost livrat la începutul lunii martie.

"Acesta este primul caz din istorie când oamenii obișnuiți strâng bani pentru a cumpăra ceva de genul Bayraktar. Este fără precedent, este de necrezut", a declarat Beshta Petro, ambasadorul Ucrainei în Lituania, pentru Laisves TV.

Majoritatea armelor grele pe care țările NATO le-au trimis până acum Ucrainei sunt de fabricație sovietică, aflate încă în stocurile statelor membre NATO din Europa de Est dar unele au început recent să furnizeze obuziere occidentale.

"În timp ce guvernele celor mai mari țări din lume deliberează la nesfârșit... societatea lituaniană pur și simplu se adună și, știți, este pe cale să strângă 5 milioane de euro și să cumpere drona - ceea ce reprezintă un mesaj impresionant pentru lume", a declarat Agne Belickaite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE