Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vicepreședintele SUA cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza. ”Hamas trebuie să accepte acest acord”

Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite, a cerut o ”încetarea imediată a focului” pentru ”cel puțin șase săptămâni” în Fâșia Gaza și a amintit că gruparea Hamas are pe masa negocierilor un acord pe care trebuie să-l accepte.

”Având în vedere amploarea suferinţelor din Gaza, trebuie să existe o încetare imediată a focului pentru cel puţin următoarele şase săptămâni, care se află în prezent pe masa negocierilor" dintre Israel şi Hamas, a declarat Kamala Harris într-un discurs susținut duminică în Selma, în Alabama, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

Vicepreședintele american a explicat că încetarea focului în Fâșia Gaza va permite eliberarea ostaticilor şi livrarea unei cantităţi semnificative de ajutor și a făcut apel la gruparea Hamas să accepte acordul.

”Hamas spune că doreşte încetarea focului. Ei bine, pe masă este un acord. Şi aşa cum am spus, Hamas trebuie să accepte acest acord”, a insistat vicepreşedinta Statelor Unite.

Ce prevede acordul de încetarea focului propus de mediatori

Qatarul, Statele Unite, Egiptul care mediază conflictul au propus o pauză de șase săptămâni în lupte și eliberarea a 42 dintre cei 130 de ostatici israelieni, dintre care 31 ar fi murit, ținuți în Fâșia Gaza, în schimbul unor palestinieni încarcerați în Israel.

De altfel, un oficial american de rang înalt a afirmat la Washington că Israelul a ”acceptat în principiu elementele acordului”.

Mai mult, Kamala Harris, care se numără printre cei mai duri critici la adresa Israelului, a cerut Guvernului lui Benjamin Netanyahu să ia măsuri pentru a sporirea ajutoarelor pentru Fâșia Gaza.

”Guvernul israelian trebuie să facă mai mult pentru a creşte semnificativ fluxul de ajutoare. Nu există scuze”, a menționat vicepreședintele SUA.

Harris a adăugat că Israelul "trebuie să deschidă noi puncte de trecere" şi "nu trebuie să impună restricţii inutile livrării de ajutoare”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE