Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În Ucraina elevii învață să opereze drone de luptă. Pilotarea acestora a fost recent adăugată în programa școlară

La mai bine de doi ani de război, elevii ucraineni sunt învățați cum să opereze dronele de luptă. Anul acesta, șapte instituții de învățământ din mai multe orașe din țară, precum Lvov, Kiev sau Nicolaev, au introdus cursul de pilotare a dronelor în programa școlară.

Elevii participă la cursuri de pilotaj pentru drone

În orașul Liov din vestul Ucrainei, elevii din clasele a X-a și a XI-a participă la cursuri pentru a învăța cum se pilotează dronele. Majoritatea instructorilor sunt veterani de război.

Pavlo Bozko, instructor de pregătire tactică: „Războiul este în curs, fie că vrem sau nu, și trebuie să fim pregătiți. Trebuie să fim la curent cu evenimentele actuale. Deși pot apărea noi tehnologii, elementele fundamentale rămân aceleași, așa că le oferim studenților cunoștințe de bază”.

Anastasia Luckevik, studentă: „Părinții cred că este foarte util deoarece aici putem obține cunoștințe de bază. Spre exemplu, este foarte important pentru băieți, pentru că, dacă sunt recrutați în armată, atunci vor avea deja un fel de cunoștințe de bază și le va fi mai ușor să-și aprofundeze cunoștințele mai târziu. Iar pentru fete este la fel de important, pentru că și ele ar trebui să fie capabile să acționeze în anumite situații extraordinare și să știe ce trebuie să facă.”

Lecțiile acoperă, de asemenea, primul ajutor, protocoalele de siguranță și pregătirea tactică.

Anatoli Șevciuk, șeful Centrului de Educație Națională și Patriotică: „Programul de pregătire include pregătire medicală, pregătire preventivă în domeniul medical, pregătire tactică, pregătire în domeniul tragerii, pregătire militară combinată, pregătire în domeniul reglementării și cadrului juridic, protecție civilă a populației și pregătire tactică”.

Pe lângă pilotarea dronelor, copiii își perfecționează, de asemenea, abilitățile practice cu ajutorul simulatoarelor pe calculator.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE