Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franţa va comanda 2.000 de drone kamikaze. O parte dintre acestea sunt destinate Ucrainei

Ministerul Forţelor Armate din Franţa va comanda 2.000 de muniţii teleghidate (MTO) de concepţie franceză în următoarele săptămâni, dintre care primele 100 urgente sunt menite a fi livrate Ucrainei până cel târziu în această vară, a anunţat joi ministrul apărării Sebastien Lecornu, informează AFP.

"Am luat decizia de a comanda 2.000 de muniţii teleghidate, atât pentru nevoile armatei franceze, cât şi pentru Ucraina", a declarat ministrul francez cu ocazia unei vizite la fabrica de drone Delair Lebege, la periferia oraşului Toulouse.

"Dronele kamikaze sunt absolut fundamentale în desfăşurarea operaţiunilor" şi vor putea constitui "un complement la tunul Caesar în materie de artilerie", a pledat el.

Kievul a utilizat dronele pe scară largă

Confruntat în prezent cu o penurie de obuze, Kievul a recurs pe scară largă la drone încărcate cu explozivi, în special la drone mici provenite de pe piaţa civilă, adaptate pentru a putea duce o încărcătură explozivă.

Franţa intenţionează de asemenea să profite la rândul ei de experienţa pe care o va furniza utilizarea acestor drone în Ucraina, pentru a îmbunătăţi tehnologiile de protecţie împotriva războiului electronic şi bruiajului GPS folosit masiv de forţele ruse.

Potrivit lui Sebastien Lecornu, aceste prime investiţii în MTO "participă la un efort de recuperare important pentru forţele noastre armate", în condiţiile în care Franţa acuză o întârziere în dezvoltarea de drone, din cauza, potrivit lui Lecornu, a unor "decizii proaste în urmă cu 10-15 ani".

Anul trecut, dorind o utilizare masivă în Ucraina a acestor MTO, deja utilizate în timpul conflictului din Karabah, Parisul a făcut urgent o comandă de aproape o sută de muniţii kamikaze americane Switchblade.

Proiectul „Colibri”

Comanda pe care se pregăteşte să o facă ministerul francez se înscrie în cadrul proiectului denumit Colibri, menit să dezvolte o MTO capabilă să opereze pe o rază de 5 kilometri, contra unui cost unitar mai mic de 20.000 de euro.

Această comandă va fi făcută către două consorţii de reunesc un specialist în drone şi un specialist în pirotehnică: de o parte Delair şi Nexter, de altă parte Novadem şi MBDA. Însă licitaţia pentru proiectare este deschisă pentru alţi potenţiali competitori.

Primele 100 de drone destinate Kievului pentru vara aceasta vor fi comandate însă de la Delair şi Nexter.

Repartiţia între armata franceză şi nevoile ucrainene a celorlalte 1.900 de drone restante nu a fost precizată. Toate vor trebui să fie livrate în 2024-2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE